Do: redakcja TVP Info i wydawcy "Sprawy dla reportera"

Nie dla Sklepowicza w TVP!

Ta kampania została zakończona.

Nie dla Sklepowicza w TVP!

Roman Sklepowicz (ekspert TVP) w telewizji internetowej wulgarnie wyraził się o uczestniczkach Czarnego Protestu, komentując ich wygląd i sugerując, że biorą udział w protestach, ponieważ (eufemistycznie mówiąc) nie prowadzą życia seksualnego. Mimo, iż szybko przeprosił, widać, że nie rozumie rozumie wagi tego co zrobił, ponieważ przeprosiny próbował zbagatelizować komentarzem, że miał "głupi dzień".

Apelujemy do redakcji TVP Info i wydawców programu "Sprawa do reportera" o niezapraszanie Pana Romana Sklepowicza do kolejnych audycji w roli eksperta. Nie zgadzamy się na promocję postaci, które dopuszczają się mizoginistycznych wypowiedzi, wpisujących się swoją treścią w kulturę gwałtu.

Dlaczego to jest ważne?

Nawet minimalne standardy debaty publicznej nakazują dyskwalifikację osób, których wypowiedzi są jawnie mizoginistyczne i wpisują się w kulturę gwałtu.

Osoby posługującą się mową nienawiści i prezentujące pozbawione szacunku dla innych postawy nie powinny móc zabierać głosu w debacie publicznej, a tym bardziej być uznawane za ekspertów.

Nie pozwólmy, by media publiczne promowały mizoginów. Nie dla Sklepowicza w TVP!

Zródło: "„Stałem i patrzyłem. Którą bym bzyknął? Ta? Oj nie. Kto to ru…?”. Ekspert TVP o czarnym proteście. Na jego facebooku tysiące komentarzy" Oko.press, 6.10.2017

Powody złożenia podpisu

• Ktoś kto wypowiada się w tak wulgarny i prostacki sposob nie powinien miec prawa głosu w jakichkolwiek mediach.
  • Niewyobrażalny upadek obyczajów. Prowadzący powinien natychmiast przerwać program i przeprosić widzów a nie zaśmiewać się z koszarowego żartu. Wstyd.
  • moje NIE dla człowieka ktory nie ma za grosz szacunku do kobiet ,stojacego po stronie oprawców kobiet .Moje NIE dla posła zachowujacego sie po chamsku .Kogo on reprezentuje?

Aktualizacje

2017-10-10 00:31:00 +0200