Do: Minister Zdrowia Adam Niedzielski

Nie dla rejestru ciąż!

Szanowny Panie Ministrze,

w piątek 03.06. podpisał Pan rozporządzenie, wprowadzające zmiany w rozporządzeniu o Systemie Informacji Medycznej. Jednym z efektów rozporządzenia będzie pojawienie się w Polsce tzw. „rejestru ciąż”, naruszającego prawo do prywatności, wynikające z art. 47. Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej oraz różne deklaracje praw człowieka, prowadząc w konsekwencji do zaistnienia możliwości stosowania represji wobec kobiet, które np. wykonały zabieg aborcji poza granicami Polski.

Jako obywatelki i obywatele Polski stanowczo sprzeciwiamy się takim rozwiązaniom.

Ministerstwo Zdrowia nie może za pomocą rozporządzenia ograniczać praw kobiet, odbierając im prawo do prywatności. Wejście w życie rozporządzenia zmieniającego rozporządzenie o Systemie Informacji Medycznej, tak jak ograniczenie prawa aborcyjnego przez Trybunał Julii Przyłębskiej, w znaczący sposób wpłynie na poczucie bezpieczeństwa kobiet w ciąży.

Domagamy się natychmiastowej rezygnacji z próby wprowadzenia rejestru ciąż. Obowiązkiem Ministerstwa Zdrowia, jak wskazuje nazwa, jest dbanie o zdrowie Polek i Polaków, także to psychiczne. Zmiany wprowadzane przez Ministerstwo są zwykłym zamachem na prawo do prywatności i nigdy nie powinny wejść w życie.

Kategoria

2022-11-16 20:54:58 +0100