Do: Mateusz Morawiecki - Wiceprezes Rady Ministrów, Minister Rozwoju i Finansów

Apel o odmrożenie odpisu na zakładowy fundusz świadczeń socjalnych

Szanowny Panie Ministrze, kolejny raz, w projekcie ustawy okołobudżetowej na 2018 rok planowane jest zamrożenie odpisu na fundusz świadczeń socjalnych. Decyzja taka narusza art. 5 ustawy o zakładowym funduszu świadczeń socjalnych, który mówi, że odpis na jednego pracownika powinien wynosić 37,5% przeciętnego wynagrodzenia.

W wyniku zamrażania przez ostatnich 6 lat odpisu, pracodawcy i budżet państwa, zaoszczędzili 851,25 zł na każdym pracowniku.

Wnioskujemy do Pana Ministra o pełne „odmrożenie” tego funduszu i wypracowania ustawowego rozwiązania, które zapewni pracownikom rekompensatę poniesionych na przestrzeni lat strat.

Dlaczego to jest ważne?

W Polsce zarobki są zbyt niskie i często niewystarczające na utrzymanie rodziny. Fundusz socjalny jest istotnym wsparciem dla pracowników i ich rodzin. Stan finansów publicznych oraz dobra kondycja przedsiębiorstw pozwalają na podjęcie takiej decyzji.

Zamrożenie, w stosunku do obowiązującego prawa, odpisu od 6-ciu lat powoduje jego zmniejszenie na jednego pracownika o kwotę 851,25 zł. W skali całego zakładu pracy daje to bardzo duże kwoty, o które zmniejsza się fundusz wsparcia dla pracowników.

W przypadku zakładowego fundusz świadczeń socjalnych, z którego finansowane są różnego rodzaju wsparcia dla pracowników, wysokość odpisu na jednego pracownika nie ulegnie zmianie i będzie wynosić 1185,66 zł zamiast 1434 zł.

Oczekujemy pełnego odmrożenia odpisu na ZFŚS.

Powody złożenia podpisu

• Trafia mnie że pracując jak koń przysłowiowy mam gorzej niż osoby które siedzą w domach mówiąc że pracy nie ma- ona jest ale po co iść jak z zasiłków mają więcej. Zgadza się -praca to mój wybór ale nie chce uczyć dzieci ze można nie pracować bo państwo da.
  • To się ludziom należy ! Zadna łaska!
  • jestem przeciwna na oszczędzaniu na tych, którzy pracują. Rozdaje się tym, którzy nie pracują i utrzymują się z zasiłków. Pobierają ich więcej niż ci, którzy pracują.

Aktualizacje

2017-11-08 06:30:44 +0100