Do: Do Premiera RP Donalda Tuska

Przeciwko przemocy wobec osób w drodze na granicy polsko-białoruskiej

Z uwagi na trwający od sierpnia 2021 roku kryzys humanitarny na granicy z Białorusią zwracamy się z apelem do Pana Premiera Donalda Tuska o aktywną postawę wobec cierpienia ludzi próbujących przekroczyć granicę z Polską/ Unią Europejską.

Okrucieństwo ze strony funkcjonariuszy służb mundurowych RP wobec osób w drodze traumatyzuje i retraumatyzuje ofiary, sprawców, świadków oraz całe społeczeństwo. Niepowstrzymane dotąd przez Rządy RP akty przemocy wobec uchodźców i migrantów – pobicia, poniżenia, zastraszanie, brutalne pushbacki, narażanie na utratę zdrowia i życia – są niezgodne z Europejską Konwencją o Ochronie Praw Człowieka i Podstawowej Wolności oraz - wobec nieletnich – z Konwencją o Prawach Dziecka. Stosowane formy opresji mieszczą się w definicji tortur zdefiniowanej w Protokole Stambulskim.

Złożoność problemu migracji nie usprawiedliwia nieustającej i konsekwentnie odbywającej się na terenach przygranicznych RP przemocy. Apelujemy o natychmiastowe wprowadzenie porządku opartego na poszanowaniu godności wszystkich ludzi poprzez m.in. wycofanie przyzwolenia na przemoc funkcjonariuszy służb mundurowych wobec osób w drodze,  zatrzymanie pushbacków oraz działań uniemożliwiających udzielanie niezbędnej pomocy medycznej.

Nasz apel związany jest z tym, że jako grupa zawodowa zajmująca się zdrowiem psychicznym społeczeństwa oraz dla której obszar praw człowieka i poszanowania godności ludzkiej jest niezmiernie ważny, musimy reagować na akty przemocy, które są udziałem naszych obywateli, uderzają w naszych obywateli oraz w obywateli pochodzących z innych krajów, w tym krajów objętych wojną.

Reagujemy na przemoc systemową. Przemoc przynosi krótko i długofalowe konsekwencje psychospołeczne i medyczne. Te konsekwencje w związku z trwającym kryzysem będą wymagały długoterminowych oddziaływań naprawczych w postaci organizowania pomocy psychoterapeutycznej, psychotraumatologicznej, do której większość potrzebujących osób nie ma dostępu. Pomoc będzie musiała objąć zarówno osoby poszkodowane jak i osoby stosujące przemoc czyli funkcjonariuszy służb mundurowych.

Dlatego zwracamy się o podjęcie humanitarnych rozwiązań, o wycofanie przyzwolenia na przemoc ze strony służb mundurowych, o zakazanie pushbacków, o zaplanowanie systemowych rozwiązań rejestracji i zabezpieczenia osób przedostających się do naszego kraju oraz o zatrzymanie traumatyzujących działań wobec wolontariuszy, aktywistów oraz społeczności miejscowości przygranicznych.

Zwracamy się również z apelem o przygotowanie służb do rozumienia złożonego zjawiska uchodźctwa, psychologicznych konsekwencji uchodźctwa i rozumienia złożoności traumy oraz złożoności wojny. Takie szkolenia powinny przejść służby mundurowe i urzędnicy aby móc planować nowe rozwiązania systemowe i strategiczne zabezpieczające obywateli, oparte na poszanowaniu praw, a nie propagowaniu tortur i przemocy. Wśród psychoterapeutów, psychoatraumatologów, psychologów są specjaliści gotowi podjąć współpracę w tym zakresie.

2024-07-20 10:49:55 +0200

2024-07-11 20:39:42 +0200