Wygrane kampanie

Wygrane kampanie
  • EMERYTURA I RENTA BEZ PODATKU DOCHODOWEGO!
    Sprawa pomyślnie zakończona i cel osiągnięty . Wszystkim dziękuję za wsparcie i pomoc ! <3
    9 211 Podpisy
    Utworzył(a) Przemek Ledzian Picture
  • Powstrzymajmy wycinkę stuletnich lip w Chojnicach
    Wczoraj rano przedstawiciel naszego stowarzyszenia złożył w chojnickim Ratuszu petycję adresowaną do burmistrza Arseniusza Finstera, w której zaapelowaliśmy, aby powstrzymał zaplanowaną wycinkę niemal 40 stuletnich lip i klonów przy ulicy Towarowej. Apel do chwili jego wydrukowania i złożenia podpisało 👉 1448 osób 👈 (obecnie na profilu https://naszademokracja.pl/p/ChojnickieLipy jest ponad 1700 podpisów). Nieprzypadkowo podpisy przekazaliśmy wczoraj (11.06) rano. O godzinie 10:00 spotkali się członkowie Komisji Komunalnej, którzy omawiali temat planowanej wycinki i możliwości jej zapobieżenia. Kilka dni temu, po spotkaniu z chojnickimi pszczelarzami, burmistrz Finster zapowiedział, że na 95% uda się ocalić drzewa. Dzisiaj wiemy już, że NA PEWNO zostaną one uratowane, zaś planowana inwestycja drogowa przeprojektowana 🌳 Ponieważ w swoim apelu podnosiliśmy przede wszystkim wielką rolę starych, dużych drzew w kontekście łagodzenia objawów kryzysu klimatycznego, burmistrz Finster, oprócz petycji, otrzymał od nas w prezencie dwie książki autorstwa Marcina Popkiewicza, fizyka i badacza megatrendów ("Świat na rozdrożu" oraz "Rewolucja energetyczna. Ale po co?"). Taki sam zestaw otrzymał Bartosz Bluma - Radny Rady Miejskiej w Chojnicach, który jako pierwszy nagłośnił temat planowanej wycinki i jako pierwszy zaapelował o zachowanie drzew przy życiu 🌳 Cieszymy się z uratowania chojnickich lip i klonów. Dziękujemy wszystkim osobom, które złożyły swoje podpisy pod apelem. Dziękujemy też Kongresowi Ruchów Miejskich za zaangażowanie w sprawę. Jednak zakusy, by wycinać stare drzewa, a nawet całe aleje, są w Polsce powszechne. Ciesząc się z happy endu w Chojnicach apelujemy jednocześnie o wsparcie aktywistów próbujących ratować przed wycięciem aleję lipową w sąsiednim Kamieniu Krajeńskim. Podpisujcie i udostępniajcie poniższą petycję, by za jakiś czas także w Kamieniu Krajeńskim był powód do świętowania 🌳 Tu petycja: https://secure.avaaz.org/pl/community_petitions/Starosta_S_STOP_wycince_drzew_przy_ulicy_dworcowej_w_Kamieniu_Krajenskim/?fxBmTab&fbogname=Rados%C5%82aw+S.&utm_source=sharetools&utm_medium=facebook&utm_campaign=petition-743563-STOP_wycince_drzew_przy_ulicy_dworcowej_w_Kamieniu_Krajenskim&utm_term=xBmTab%2Bpl&fbclid=IwAR2v35-iYk2XG0Dx79y9HorK1h-JyduSQN4ifeVjUi5UZU53rjVe6cFJ_pU
    2 251 Podpisy
    Utworzył(a) Stowarzyszenie Ekologiczno - Kulturalne "Wspólna Ziemia"
  • Apelujemy o pobyt humanitarny dla Pani Larisy. Pomóżmy jej zostać w Polsce!
    🎉UDAŁO SIĘ!🎉 PO 15 miesiącach w końcu mamy decyzję w sprawie Larisy: 🎆ZOSTAJE W POLSCE!🎆 W szczęśliwym zakończeniu tej historii pomogła Pani mecenas Sylwia Gregorczyk-Abram, której dziękujemy po stokroć! 🙏 Każdemu życzymy tak zaangażowanej, ciepłej i dobrej prawniczki 💚 Przez wszystkie te długie i pełne napięcia miesiące Larisie towarzyszyła nasza wolontariuszka Agnieszka. Aga, jesteś wielka! 💗 Ten sukces odnieśliśmy także dzięki Wam - wspierającym naszą petycję ✍ w jej sprawie.
    9 773 Podpisy
    Utworzył(a) Ewa Młodawska
  • Zatrzymać atak na TVN! Apel do premiera Morawieckiego o zapewnienie wolności mediów
    Wygraliśmy! Presja czytelników i czytelniczek Oko.press przyniosła efekty. 10 stycznia 2018 r. Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji wycofała karę dla TVN .
    13 705 Podpisy
    Utworzył(a) Magdalena Chrzczonowicz
  • Uwięzieni na granicy – nie dajmy im umrzeć
    RPO interweniował już u ministra MSWiA Kamińskiego ws. uchodźców. W piśmie z 3 października RPO zapytał ministra MSWiA, kiedy i jak zostanie wykonane zarządzenie Europejskiego Trybunału Praw Człowieka. Tak, to krok zaledwie, ale krok w dobrym kierunku.
    1 345 Podpisy
    Utworzył(a) Ewa Kokoszycka Picture
  • Hadi zostaje w Polsce!!! Najlepsza wiadomość!
    “Ta petycja była dla nas ważna. Pokazała, że Khadija [mama Hadi] i ja mamy wsparcie. Wsparcie nie tylko ze strony osób, które znamy z Polski. Ale też wsparcie od ludzi, którzy nas nie znają, a my nie znamy ich. Łatwiej nam było przejść przez czas oczekiwania, wiedząc, że ludzie udzielają nam poparcia. Każdy głos dawał nam nadzieję. (...) Dobroć i radość wzrastają, gdy się nimi dzielisz. Jesteśmy wdzięczne każdej osobie, która wsparła nas swoim głosem! Khadija i ja życzę wszystkim dobrego zdrowia! I tak, aby każda osoba w trudnej dla siebie sytuacji otrzymała wsparcie!”
    12 268 Podpisy
    Utworzył(a) Chlebem i Solą Picture
  • Europo! Broń Sądu Najwyższego!
    Komisja Europejska skierowała wniosek do Europejskiego Trybunału Sprawiedliwości, a ten wydał decyzję o czasowym wstrzymaniu działania ustawy o Sądzie Najwyższym w zakresie usuwania sędziów powyżej 65 roku życia. To nasz wielki sukces współpracy wielu organizacji i ruchów!
    22 416 Podpisy
    Utworzył(a) Front Europejski
  • Stawiamy ultimatum odbiorcom drewna z Puszczy Białowieskiej
    Otrzymaliśmy pozytywne odpowiedzi od kilku firm. Na ten moment sprawa przestała być aktualna i liczymy, że taka pozostanie.
    9 625 Podpisy
    Utworzył(a) Paweł Wrabec
  • Stop wycince drzew na Ołbinie!
    Cel, jakim było zatrzymanie wycinki drzew na naszym podwórzu, został osiągnięty!
    208 Podpisy
    Utworzył(a) Martyna Mokrzecka
  • Zdejmijcie kompromitujący napis!
    Po nagłośnieniu sprawy przez Stowarzyszenie Interwencji Prawnej tabliczka została zdjęta.
    290 Podpisy
    Utworzył(a) Mamadou Diouf Picture