Wygrane kampanie

Wygrane kampanie
  • Otwórzmy puste domki na lato
    Partnerstwo Otwarty Jazdów otrzymało tymczasowo pustostany do zagospodarowania na cele społeczne i kultury! Dobrych wiadomości jest więcej, Dzielnica Śródmieście m. st. Warszawa przedstawiła nam w kwietniu pomysł na “rewitalizację” Osiedla Jazdów. Propozycja, która została przedstawiona, jest w naszej ocenie daleka od ideału, ale tworzy tak wyczekiwaną platformę do dyskusji o przyszłości Osiedla i tworzy szansę na prawdziwie partnerskie relacje oraz poprawę jego infrastruktury. Wygląda więc na to, że wieloletnie starania Partnerstwa Otwarty Jazdów i Mieszkańców Osiedla o włączenie m. st. Warszawy w proces wspólnego budowania największego oddolnego centrum kultury i edukacji w Polsce zaczynają przynosić konkretne rezultaty.
    664 Podpisy
    Utworzył(a) Otwarty Jazdów
  • Stawiamy ultimatum odbiorcom drewna z Puszczy Białowieskiej
    Otrzymaliśmy pozytywne odpowiedzi od kilku firm. Na ten moment sprawa przestała być aktualna i liczymy, że taka pozostanie.
    9 623 Podpisy
    Utworzył(a) Paweł Wrabec
  • Sklepy wolne od rasizmu
    Sprawa znalazła swój finał w sądzie i została wygrana!
    2 219 Podpisy
    Utworzył(a) Refugees Welcome Polska
  • Ocalmy stanowisko Pełnomocnika Prezydenta Miasta Poznania ds. przeciwdziałania wykluczeniom
    Prezydent miasta Poznania Pan Jacek Jaśkowiak odwołał wcześniejszą decyzję, powstanie stanowisko pełnomocnika prezydenta Poznania do spraw równości i różnorodności!
    724 Podpisy
    Utworzył(a) Arek Kluk Picture
  • Postępowanie dyscyplinarne dla wojewody P. Czarnka, adiunkta KUL
    Postępowanie dyscyplinarne zostało wszczęte!
    1 085 Podpisy
    Utworzył(a) Jakub Urbanik Picture
  • 374 Podpisy
    Utworzył(a) Fundacja Ocalenie Picture
  • Powstrzymajmy wycinkę stuletnich lip w Chojnicach
    Wczoraj rano przedstawiciel naszego stowarzyszenia złożył w chojnickim Ratuszu petycję adresowaną do burmistrza Arseniusza Finstera, w której zaapelowaliśmy, aby powstrzymał zaplanowaną wycinkę niemal 40 stuletnich lip i klonów przy ulicy Towarowej. Apel do chwili jego wydrukowania i złożenia podpisało 👉 1448 osób 👈 (obecnie na profilu https://naszademokracja.pl/p/ChojnickieLipy jest ponad 1700 podpisów). Nieprzypadkowo podpisy przekazaliśmy wczoraj (11.06) rano. O godzinie 10:00 spotkali się członkowie Komisji Komunalnej, którzy omawiali temat planowanej wycinki i możliwości jej zapobieżenia. Kilka dni temu, po spotkaniu z chojnickimi pszczelarzami, burmistrz Finster zapowiedział, że na 95% uda się ocalić drzewa. Dzisiaj wiemy już, że NA PEWNO zostaną one uratowane, zaś planowana inwestycja drogowa przeprojektowana 🌳 Ponieważ w swoim apelu podnosiliśmy przede wszystkim wielką rolę starych, dużych drzew w kontekście łagodzenia objawów kryzysu klimatycznego, burmistrz Finster, oprócz petycji, otrzymał od nas w prezencie dwie książki autorstwa Marcina Popkiewicza, fizyka i badacza megatrendów ("Świat na rozdrożu" oraz "Rewolucja energetyczna. Ale po co?"). Taki sam zestaw otrzymał Bartosz Bluma - Radny Rady Miejskiej w Chojnicach, który jako pierwszy nagłośnił temat planowanej wycinki i jako pierwszy zaapelował o zachowanie drzew przy życiu 🌳 Cieszymy się z uratowania chojnickich lip i klonów. Dziękujemy wszystkim osobom, które złożyły swoje podpisy pod apelem. Dziękujemy też Kongresowi Ruchów Miejskich za zaangażowanie w sprawę. Jednak zakusy, by wycinać stare drzewa, a nawet całe aleje, są w Polsce powszechne. Ciesząc się z happy endu w Chojnicach apelujemy jednocześnie o wsparcie aktywistów próbujących ratować przed wycięciem aleję lipową w sąsiednim Kamieniu Krajeńskim. Podpisujcie i udostępniajcie poniższą petycję, by za jakiś czas także w Kamieniu Krajeńskim był powód do świętowania 🌳 Tu petycja: https://secure.avaaz.org/pl/community_petitions/Starosta_S_STOP_wycince_drzew_przy_ulicy_dworcowej_w_Kamieniu_Krajenskim/?fxBmTab&fbogname=Rados%C5%82aw+S.&utm_source=sharetools&utm_medium=facebook&utm_campaign=petition-743563-STOP_wycince_drzew_przy_ulicy_dworcowej_w_Kamieniu_Krajenskim&utm_term=xBmTab%2Bpl&fbclid=IwAR2v35-iYk2XG0Dx79y9HorK1h-JyduSQN4ifeVjUi5UZU53rjVe6cFJ_pU
    2 218 Podpisy
    Utworzył(a) Stowarzyszenie Ekologiczno - Kulturalne "Wspólna Ziemia"
  • O przywrócenie Moniki Żelazik do pracy!
    Monika Żelazik została przywrócona do pracy a strajk w PPL LOT zakończył się zwycięstwem! To również dzięki Wam. Solidarność naszą bronią!
    2 282 Podpisy
    Utworzył(a) Jakub Baran Picture
  • Pozwólmy niepełnosprawnemu chłopcu z Czeczenii zostać w Polsce!
    Udało się! Bardzo Wam dziękujemy! Pani Marina z synkiem Czaborzem właśnie dostali zgodę na pobyt humanitarny w Polsce!!! Sami nie mogą jeszcze uwierzyć, że się udało i bardzo dziękują wszystkim, którzy ich wspierali :) Czaborz może spokojnie skończyć szkołę, pani Marina może zacząć legalnie pracować. I są już bezpieczni.
    6 937 Podpisy
    Utworzył(a) Chlebem i Solą Picture
  • Nie dla Sklepowicza w TVP!
    Gratulacje - razem odnieśliśmy skuces! Pod apelem "Nie dla sklepowicza w TVP!" podpisało się ponad 8,5 tysiąca osób, które nie godzą się na promowanie mizoginii w mediach publicznych. Byliśmy częścią ruchu, którego wspólny i zdecydowany sprzeciw nie mógł pozostać niezauważony. Centrum Informacji TVP zapewniło, że od kilku miesięcy redakcja programu „Sprawa dla reportera” nie współpracuje z Romanem Sklepowiczem oraz, że TVP Info nie ma w planach zapraszania Pana Sklepowicza. Tym razem odnieśliśmy sukces i mamy się z czego cieszyć. Niestety, wulgarne słowa Sklepowicza to tylko wierzchołek góry lodowej, a mizoginia, nierówne traktowanie oraz mowa nienawiści to problemy, które nie przestają pojawiać się w polskiej przestrzeni publicznej. Odpowiedzialność w przeważającej mierze spoczywa na mediach, które obniżają standardy debaty publicznej, promując osoby, których język jest pełen przemocy. Jednak my też mamy wpływ! Dlatego pamiętajmy, by incydenty tego typu zawsze spotykały się z naszym stanowczym sprzeciwem. Jeszcze raz dziękuję Wam za włączenie się w działania w tej sprawie! Karolina Źródło: Jałoszewski Mariusz, "Roman S. do niedawna ulubiony ekspert TVP ds. niegodziwości banków i sądów, odpowiada przed sądem za wyłudzenie pieniędzy z banku", Oko.press, 20.11.2017
    9 013 Podpisy
    Utworzył(a) Karolina Brzezińska Picture