Wygrane kampanie

Wygrane kampanie
  • Apel w sprawie obserwacji i rozwiązania VI Pilskiego Marszu Pamięci Żołnierzy Wyklętych
    Nasz apel został wysłuchany przez Prezydenta Miasta Piła i otrzymaliśmy satysfakcjonująca odpowiedź. Ponadto apel odniósł skutek, ponieważ po raz pierwszy marsz przebiegł zupełnie inaczej niż dotychczasowe, czyli bez wykrzykiwania nienawistnych haseł, bez odpalonych rac w trakcie przemarszu oraz bez baneru "Śmierć wrogom Ojczyzny".
    227 Podpisy
  • Pozwólmy niepełnosprawnemu chłopcu z Czeczenii zostać w Polsce!
    Udało się! Bardzo Wam dziękujemy! Pani Marina z synkiem Czaborzem właśnie dostali zgodę na pobyt humanitarny w Polsce!!! Sami nie mogą jeszcze uwierzyć, że się udało i bardzo dziękują wszystkim, którzy ich wspierali :) Czaborz może spokojnie skończyć szkołę, pani Marina może zacząć legalnie pracować. I są już bezpieczni.
    6 937 Podpisy
    Utworzył(a) Chlebem i Solą Picture
  • Europo! Broń Sądu Najwyższego!
    Komisja Europejska skierowała wniosek do Europejskiego Trybunału Sprawiedliwości, a ten wydał decyzję o czasowym wstrzymaniu działania ustawy o Sądzie Najwyższym w zakresie usuwania sędziów powyżej 65 roku życia. To nasz wielki sukces współpracy wielu organizacji i ruchów!
    22 404 Podpisy
    Utworzył(a) Front Europejski
  • Apelujemy o pobyt humanitarny dla Pani Larisy. Pomóżmy jej zostać w Polsce!
    🎉UDAŁO SIĘ!🎉 PO 15 miesiącach w końcu mamy decyzję w sprawie Larisy: 🎆ZOSTAJE W POLSCE!🎆 W szczęśliwym zakończeniu tej historii pomogła Pani mecenas Sylwia Gregorczyk-Abram, której dziękujemy po stokroć! 🙏 Każdemu życzymy tak zaangażowanej, ciepłej i dobrej prawniczki 💚 Przez wszystkie te długie i pełne napięcia miesiące Larisie towarzyszyła nasza wolontariuszka Agnieszka. Aga, jesteś wielka! 💗 Ten sukces odnieśliśmy także dzięki Wam - wspierającym naszą petycję ✍ w jej sprawie.
    9 774 Podpisy
    Utworzył(a) Ewa Młodawska
  • Apel o postępowanie dyscyplinarne wobec dr hab. Krystyny Pawłowicz
    Rektor Wyższej Szkoły Prawa i Administracji i Prawa w Ostrołęce zakończyła współpracę z Krystyną Pawłowicz za porozumieniem stron! Jednocześnie wyraziła ubolewanie i potępiła tego typu zachowania! Nasz apel przyniósł zatem rezultat. Posłanka Pawłowicz nie będzie już uczyć studentów i studentek, jej poglądy nie będą już kojarzone z pracą nauczycieli akademickich. Jeszcze raz dziękujemy za poparcie naszej akcji. Wierzymy, że zdecydowany sprzeciw wobec mowy nienawiści, agresji i nadużywaniu autorytetu naukowego może przynieść wreszcie poprawę polskiej debaty publicznej, i że nasze wspólne działanie zbliży nas do tego celu.
    1 590 Podpisy
    Utworzył(a) Marcin Filipowicz
  • Apel w sprawie udziału kobiet w mediach
    Szanowne Sygnatariuszki, Szanowni Sygnatariusze, dziękujemy Wam niezmiernie za podpisanie apelu ws. udziału kobiet w mediach. W ciągu 14 dni udało nam się zebrać 2118 podpisów. Ponadto apel podpisało w tym czasie 59 organizacji prokobiecych. To sukces jakiego się nie spodziewałyśmy. Dlatego też pozwalamy sobie powiedzieć "wygrałyśmy" - bo udało nam się zainteresować problemem tak szeroką rzeszę ludzi. Przed nami kolejny etap. W najbliższych dniach wyślemy nasz apel do mediów - wierzymy, że tak donośny głos nie zostanie przez nie zignorowany. Będziemy Was informować na bieżąco o reakcjach na naszą akcję. Śledźcie aktualności: - stronę kampanii: https://naszademokracja.pl/petitions/apel-w-sprawie-udzialu-kobiet-w-mediach, - wydarzenie na Facebooku: www.facebook.com/events/144987512842100, - nasza stronę na Facebooku: www.facebook.com/lodzkiedziewuchy - nasz kanał na Twitterze twitter.com/dziewuchylodz Dziękujemy za wspólną walkę! Łódzkie Dziewuchy Dziewuchom
    2 589 Podpisy
    Utworzył(a) Łódzkie Dziewuchy Dziewuchom Picture
  • Przewodniczący Czarnecki - nigdy więcej!
    Nasza akcja zakończyła się pełnym sukcesem - dziś, tj. 7 lutego 2018, Ryszard Czarnecki został odwołany ze stanowiska wiceprzewodniczącego Parlamentu Europejskiego miażdżącą większością 447 głosów (przeciw było 196). To pierwszy taki przypadek w historii Europarlamentu - ale i przewina Czarneckiego była szczególna. Każdy podpis, każdy głos przeciwko kompromitującej nasz kraj obecności Ryszarda Czarneckiego w prezydium PE był maleńką cegiełką, która przyczyniła się do zakończenia jego tyleż błyskotliwej, co niezasłużonej kariery na europejskich salonach :) Dziękuję za udział w naszej wspólnej akcji! Piotr Matejczyk
    3 160 Podpisy
    Utworzył(a) Piotr Matejczyk
  • Stop popularyzacji myślistwa wśród dzieci!
    Nasz apel Stop Popularyzacji Myślistwa Wśród Dzieci wreszcie przyniósł oczekiwany skutek - Decathlon wycofał ze sprzedaży wszystkie produkty myśliwskie przeznaczone dla dzieci. Tym samym przestał promować udział nieletnich w polowaniach. W ciągu 4 miesięcy zebraliśmy blisko 7 tys. podpisów. Na bieżąco relacjonowaliśmy postępy i istotne dla kampanii wydarzenia, w tym historyczną zmianę Prawa łowieckiego, na naszym profilu: https://www.facebook.com/StopPopularyzacjiMyslistwaWsrodDzieci/.
    7 428 Podpisy
    Utworzył(a) Bartosz Jakubowski
  • Nie dla Sklepowicza w TVP!
    Gratulacje - razem odnieśliśmy skuces! Pod apelem "Nie dla sklepowicza w TVP!" podpisało się ponad 8,5 tysiąca osób, które nie godzą się na promowanie mizoginii w mediach publicznych. Byliśmy częścią ruchu, którego wspólny i zdecydowany sprzeciw nie mógł pozostać niezauważony. Centrum Informacji TVP zapewniło, że od kilku miesięcy redakcja programu „Sprawa dla reportera” nie współpracuje z Romanem Sklepowiczem oraz, że TVP Info nie ma w planach zapraszania Pana Sklepowicza. Tym razem odnieśliśmy sukces i mamy się z czego cieszyć. Niestety, wulgarne słowa Sklepowicza to tylko wierzchołek góry lodowej, a mizoginia, nierówne traktowanie oraz mowa nienawiści to problemy, które nie przestają pojawiać się w polskiej przestrzeni publicznej. Odpowiedzialność w przeważającej mierze spoczywa na mediach, które obniżają standardy debaty publicznej, promując osoby, których język jest pełen przemocy. Jednak my też mamy wpływ! Dlatego pamiętajmy, by incydenty tego typu zawsze spotykały się z naszym stanowczym sprzeciwem. Jeszcze raz dziękuję Wam za włączenie się w działania w tej sprawie! Karolina Źródło: Jałoszewski Mariusz, "Roman S. do niedawna ulubiony ekspert TVP ds. niegodziwości banków i sądów, odpowiada przed sądem za wyłudzenie pieniędzy z banku", Oko.press, 20.11.2017
    9 014 Podpisy
    Utworzył(a) Karolina Brzezińska Picture
  • Zatrzymać atak na TVN! Apel do premiera Morawieckiego o zapewnienie wolności mediów
    Wygraliśmy! Presja czytelników i czytelniczek Oko.press przyniosła efekty. 10 stycznia 2018 r. Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji wycofała karę dla TVN .
    11 611 Podpisy
    Utworzył(a) Magdalena Chrzczonowicz