Wygrane kampanie

Wygrane kampanie
  • Postępowanie dyscyplinarne dla wojewody P. Czarnka, adiunkta KUL
    Postępowanie dyscyplinarne zostało wszczęte!
    1 084 Podpisy
    Utworzył(a) Jakub Urbanik Picture
  • 373 Podpisy
    Utworzył(a) Fundacja Ocalenie Picture
  • Powstrzymajmy wycinkę stuletnich lip w Chojnicach
    Wczoraj rano przedstawiciel naszego stowarzyszenia złożył w chojnickim Ratuszu petycję adresowaną do burmistrza Arseniusza Finstera, w której zaapelowaliśmy, aby powstrzymał zaplanowaną wycinkę niemal 40 stuletnich lip i klonów przy ulicy Towarowej. Apel do chwili jego wydrukowania i złożenia podpisało 👉 1448 osób 👈 (obecnie na profilu https://naszademokracja.pl/p/ChojnickieLipy jest ponad 1700 podpisów). Nieprzypadkowo podpisy przekazaliśmy wczoraj (11.06) rano. O godzinie 10:00 spotkali się członkowie Komisji Komunalnej, którzy omawiali temat planowanej wycinki i możliwości jej zapobieżenia. Kilka dni temu, po spotkaniu z chojnickimi pszczelarzami, burmistrz Finster zapowiedział, że na 95% uda się ocalić drzewa. Dzisiaj wiemy już, że NA PEWNO zostaną one uratowane, zaś planowana inwestycja drogowa przeprojektowana 🌳 Ponieważ w swoim apelu podnosiliśmy przede wszystkim wielką rolę starych, dużych drzew w kontekście łagodzenia objawów kryzysu klimatycznego, burmistrz Finster, oprócz petycji, otrzymał od nas w prezencie dwie książki autorstwa Marcina Popkiewicza, fizyka i badacza megatrendów ("Świat na rozdrożu" oraz "Rewolucja energetyczna. Ale po co?"). Taki sam zestaw otrzymał Bartosz Bluma - Radny Rady Miejskiej w Chojnicach, który jako pierwszy nagłośnił temat planowanej wycinki i jako pierwszy zaapelował o zachowanie drzew przy życiu 🌳 Cieszymy się z uratowania chojnickich lip i klonów. Dziękujemy wszystkim osobom, które złożyły swoje podpisy pod apelem. Dziękujemy też Kongresowi Ruchów Miejskich za zaangażowanie w sprawę. Jednak zakusy, by wycinać stare drzewa, a nawet całe aleje, są w Polsce powszechne. Ciesząc się z happy endu w Chojnicach apelujemy jednocześnie o wsparcie aktywistów próbujących ratować przed wycięciem aleję lipową w sąsiednim Kamieniu Krajeńskim. Podpisujcie i udostępniajcie poniższą petycję, by za jakiś czas także w Kamieniu Krajeńskim był powód do świętowania 🌳 Tu petycja: https://secure.avaaz.org/pl/community_petitions/Starosta_S_STOP_wycince_drzew_przy_ulicy_dworcowej_w_Kamieniu_Krajenskim/?fxBmTab&fbogname=Rados%C5%82aw+S.&utm_source=sharetools&utm_medium=facebook&utm_campaign=petition-743563-STOP_wycince_drzew_przy_ulicy_dworcowej_w_Kamieniu_Krajenskim&utm_term=xBmTab%2Bpl&fbclid=IwAR2v35-iYk2XG0Dx79y9HorK1h-JyduSQN4ifeVjUi5UZU53rjVe6cFJ_pU
    2 215 Podpisy
    Utworzył(a) Stowarzyszenie Ekologiczno - Kulturalne "Wspólna Ziemia"
  • O przywrócenie Moniki Żelazik do pracy!
    Monika Żelazik została przywrócona do pracy a strajk w PPL LOT zakończył się zwycięstwem! To również dzięki Wam. Solidarność naszą bronią!
    2 282 Podpisy
    Utworzył(a) Jakub Baran Picture
  • Pozwólmy niepełnosprawnemu chłopcu z Czeczenii zostać w Polsce!
    Udało się! Bardzo Wam dziękujemy! Pani Marina z synkiem Czaborzem właśnie dostali zgodę na pobyt humanitarny w Polsce!!! Sami nie mogą jeszcze uwierzyć, że się udało i bardzo dziękują wszystkim, którzy ich wspierali :) Czaborz może spokojnie skończyć szkołę, pani Marina może zacząć legalnie pracować. I są już bezpieczni.
    6 937 Podpisy
    Utworzył(a) Chlebem i Solą Picture
  • Nie dla Sklepowicza w TVP!
    Gratulacje - razem odnieśliśmy skuces! Pod apelem "Nie dla sklepowicza w TVP!" podpisało się ponad 8,5 tysiąca osób, które nie godzą się na promowanie mizoginii w mediach publicznych. Byliśmy częścią ruchu, którego wspólny i zdecydowany sprzeciw nie mógł pozostać niezauważony. Centrum Informacji TVP zapewniło, że od kilku miesięcy redakcja programu „Sprawa dla reportera” nie współpracuje z Romanem Sklepowiczem oraz, że TVP Info nie ma w planach zapraszania Pana Sklepowicza. Tym razem odnieśliśmy sukces i mamy się z czego cieszyć. Niestety, wulgarne słowa Sklepowicza to tylko wierzchołek góry lodowej, a mizoginia, nierówne traktowanie oraz mowa nienawiści to problemy, które nie przestają pojawiać się w polskiej przestrzeni publicznej. Odpowiedzialność w przeważającej mierze spoczywa na mediach, które obniżają standardy debaty publicznej, promując osoby, których język jest pełen przemocy. Jednak my też mamy wpływ! Dlatego pamiętajmy, by incydenty tego typu zawsze spotykały się z naszym stanowczym sprzeciwem. Jeszcze raz dziękuję Wam za włączenie się w działania w tej sprawie! Karolina Źródło: Jałoszewski Mariusz, "Roman S. do niedawna ulubiony ekspert TVP ds. niegodziwości banków i sądów, odpowiada przed sądem za wyłudzenie pieniędzy z banku", Oko.press, 20.11.2017
    9 013 Podpisy
    Utworzył(a) Karolina Brzezińska Picture
  • Apel w sprawie obserwacji i rozwiązania VI Pilskiego Marszu Pamięci Żołnierzy Wyklętych
    Nasz apel został wysłuchany przez Prezydenta Miasta Piła i otrzymaliśmy satysfakcjonująca odpowiedź. Ponadto apel odniósł skutek, ponieważ po raz pierwszy marsz przebiegł zupełnie inaczej niż dotychczasowe, czyli bez wykrzykiwania nienawistnych haseł, bez odpalonych rac w trakcie przemarszu oraz bez baneru "Śmierć wrogom Ojczyzny".
    228 Podpisy
  • Europo! Broń Sądu Najwyższego!
    Komisja Europejska skierowała wniosek do Europejskiego Trybunału Sprawiedliwości, a ten wydał decyzję o czasowym wstrzymaniu działania ustawy o Sądzie Najwyższym w zakresie usuwania sędziów powyżej 65 roku życia. To nasz wielki sukces współpracy wielu organizacji i ruchów!
    22 404 Podpisy
    Utworzył(a) Front Europejski
  • Apelujemy o pobyt humanitarny dla Pani Larisy. Pomóżmy jej zostać w Polsce!
    🎉UDAŁO SIĘ!🎉 PO 15 miesiącach w końcu mamy decyzję w sprawie Larisy: 🎆ZOSTAJE W POLSCE!🎆 W szczęśliwym zakończeniu tej historii pomogła Pani mecenas Sylwia Gregorczyk-Abram, której dziękujemy po stokroć! 🙏 Każdemu życzymy tak zaangażowanej, ciepłej i dobrej prawniczki 💚 Przez wszystkie te długie i pełne napięcia miesiące Larisie towarzyszyła nasza wolontariuszka Agnieszka. Aga, jesteś wielka! 💗 Ten sukces odnieśliśmy także dzięki Wam - wspierającym naszą petycję ✍ w jej sprawie.
    9 774 Podpisy
    Utworzył(a) Ewa Młodawska
  • Apel o postępowanie dyscyplinarne wobec dr hab. Krystyny Pawłowicz
    Rektor Wyższej Szkoły Prawa i Administracji i Prawa w Ostrołęce zakończyła współpracę z Krystyną Pawłowicz za porozumieniem stron! Jednocześnie wyraziła ubolewanie i potępiła tego typu zachowania! Nasz apel przyniósł zatem rezultat. Posłanka Pawłowicz nie będzie już uczyć studentów i studentek, jej poglądy nie będą już kojarzone z pracą nauczycieli akademickich. Jeszcze raz dziękujemy za poparcie naszej akcji. Wierzymy, że zdecydowany sprzeciw wobec mowy nienawiści, agresji i nadużywaniu autorytetu naukowego może przynieść wreszcie poprawę polskiej debaty publicznej, i że nasze wspólne działanie zbliży nas do tego celu.
    1 590 Podpisy
    Utworzył(a) Marcin Filipowicz