Do: Komisja etyki poselskiej

Ukaranie posła Stanisława Pięty za obrażanie nauczycieli

Poseł Pięta w dniu 31 marca 2017 r. obraził strajkujących nauczycieli, publicznie nazywając ich czerwoną lumpeninteligencją, którą powinno się "wyrzucić na pysk", a Związek Nauczycielstwa Polskiego postkomunistyczną, progenderową i prorosyjską organizacją. Prawo do strajku i poszanowania godności są prawami człowieka i obywatela demokratycznego państwa. Coraz częściej posłowie i posłanki partii rządzącej wypowiadają się skandalicznie, używając inwektyw i obrażając grupy społeczne, które nie zgadzają się na sposób sprawowania władzy przez PiS. Poseł Pięta jest przedstawicielem społeczeństwa, posłem Rzeczypospolitej i jego obowiązkiem jest godne reprezentowanie swoich wyborców. Nie zgadzam się na to, by przedstawiciel narodu ten naród obrażał. Domagam się od Komisji Etyki Poselskiej ukarania posła Stanisława Pięty za nienawistne i poniżające godność człowieka słowa kierowane do strajkujących.

Poseł pełni swoj mandat z nadania narodu, a obrażanie narodu jest zachowaniem niegodnym i dyskwalifikuje pana Stanisława Piętę jako jego reprezentanta.

Kategoria

2017-04-23 19:18:58 +0200