Do: Prezydent Miasta Łodzi Hanna Zdanowska

Czas na Deklarację LGBT+ w Łodzi

Zwracamy się do Prezydent Miasta Łodzi Hanny Zdanowskiej o podpisanie Deklaracji LGBT+ autorstwa Stowarzyszenia Miłość Nie Wyklucza, tak jak zrobił to Prezydent miasta stołecznego Warszawy Rafał Trzaskowski 🌈 Łódź powinna aktywnie wspierać osoby nieheteronormatywne ✔

Pokażmy, że miasto Łódź stoi otwarcie po stronie społeczności LGBT+ 🦄 Apelujemy o Podpisanie Deklaracji LGBT+ przez Prezydent Miasta Łodzi Hannę Zdanowską 💪 Będzie to ważny gest w obliczu nagonki partii Prawo i Sprawiedliwość na osoby LGBT+ 🏳‍🌈

28 marca 2018 r. z inicjatywy Stowarzyszenia Tak dla Łodzi Rada Miejska w Łodzi przyjęła obywatelską uchwałę zobowiązującą Prezydent Miasta Łodzi do wdrożenia programu działań antydyskryminacyjnych w naszym mieście. Wynikiem tego było podpisanie w kwietniu tego roku Karty Różnorodności, deklarującej m.in. poszanowanie praw osób LGBT+ jako pracowników urzędu i miejskich jednostek podległych prezydentowi. Obecnie trwają prace nad pełną realizacją uchwały.

❗ Są jednak sprawy i potrzeby oczywiste społeczności osób LGBT+, które nie muszą i nie mogą czekać na stopniowe wdrażanie programu działań antydyskryminacyjnych.

❗ Jest to ważne zwłaszcza w obliczu ataku na osoby nieheteronormatywne przez Prawo i Sprawiedliwość i wykorzystywanie go w kampanii wyborczej.

👉 Kwestie niezwłocznie do zrealizowania w naszym mieście to np.:

➡ Obejmowanie patronatem Prezydenta Miasta Łodzi ważnych dla społeczności LGBT+ inicjatyw, takich jak marsze, demonstracje, festiwale imprezy artystyczne, kulturalne, edukacyjne itp.,
➡ Utworzenie hostelu interwencyjnego z zapewnioną pomocą psychologiczną,
➡ Wspieranie aktywnych dyrektorów i dyrektorek szkół oraz nauczycielki i nauczycieli promujących szkołę jako miejsce otwarte i tolerancyjne,
➡ Zapewnienie środków na konkursy dla organizacji zajmujących się działaniami antydyskryminacyjnymi i antyprzemocowymi oraz zapewniającymi wsparcie psychologiczne i prawne osobom LGBT+,
➡ Zapewnienie wolności artystycznego wyrazu w miejskich placówkach kultury,
➡ Prowadzenie szkoleń antydyskryminacyjne dla pracowników urzędów miejskich, straży miejskiej i policji, opieki medycznej.

Wsparcie Prezydenta Miasta Łodzi i stanięcie po stronie środowiska LGBT+ w tak trudnej dla niego chwili jak atak polityczny byłoby dla członków tej społeczności ważnym gestem, a szybsze wdrożenie kilku oczywistych działań zwiększyłoby ich poczucie bezpieczeństwa oraz pokazało, że są w naszym mieście mile widziani 🏳‍🌈

👉 Sygnatariuszki i Sygnatariusze:

Anna Badowska-Kulis, Anna Cymerman, Beata Cymerman, Tomasz Cymerman, Paula Czaplicka, Sylwia Dębińska, Monika Dolik, Katarzyna Gauza (Tak dla Łodzi), Hanna Gill-Piątek (Wiosna Roberta Biedronia, Tak dla Łodzi), Anna Ginalska (Tak dla Łodzi), Justyna Goliszewska, Damian Graczyk (założyciel Fabryki Równości w Łodzi), Urszula Jakubowska, Agnieszka Jednorowicz, Weronika F. Justyńska, Krzysiek Karbowiak, Kinga Karp, Olga Karwowska, Maciej Kloc, Aleksandra Knapik (Tak dla Łodzi), Justyna Kowalczyk, Maciek Kozłowski, Joanna Krawczyk, Katarzyna Kubiak, Tomasz Kulis, Igor Langer, Katarzyna Luteracka, Ada Maksim, Katarzyna Mazur, Urszula Niziołek-Janiak (Tak dla Łodzi), Anka Nowicka, Jadwiga Nowierska, Jarosław Ogrodowski, Tomasz Orzechowski (Wiosna Roberta Biedronia, Tak dla Łodzi), Jolanta Różycka, Mariusz Sokołowicz (Tak dla Łodzi), Kajtek Stobiecki, Paulina Strzelecka, Arkadiusz Strzelecki, Ewa Świdzińska (Tak dla Łodzi), Dominika Szeleszczyk, Ewa Szmitka, Martyna Urbańczyk (Tak dla Łodzi, Partia Razem), Daniel Walczak (Tak dla Łodzi), Ita Warminska, Rafał Wesołowski.

Łódź, Polska

2019-03-30 18:14:41 +0100

Dziękujemy za ponad 1000 podpisów 🌈 Podaj dalej apel - niech nasz i Wasz głos będzie lepiej słyszany ❗

Media łódzkie piszą o Deklaracji LGBT+ dla Łodzi, m.in.:
* https://dzienniklodzki.pl/deklaracja-lgbt-w-lodzi-tak-jak-w-warszawie-do-prezydent-hanny-zdanowskiej-apeluje-w-tej-sprawie-stowarzyszenie-tak-dla-lodzi/ar/13987049
* https://www.tulodz.pl/wiadomosci,apel-tak-dla-lodzi-o-podpisanie-przez-hanne-zdanowska-deklaracji-lgbt-i-sprzeciw-innych-organizacji,wia5-3277-13504.html
* https://expressilustrowany.pl/karta-lgbt-w-lodzi-dwa-apele-do-prezydent-lodzi-hanny-zdanowskiej-za-i-przeciw/ar/13988803

2019-03-27 12:40:33 +0100

2019-03-24 08:55:47 +0100