Do: Sejmik Województwa Mazowieckiego, Prezydent Miasta Stołecznego Warszawy Rafał Trzaskowski

Czyste powietrze w Warszawie

Wzywamy do wprowadzenia zakazu spalania paliw stałych (węgla i drewna) w indywidualnych instalacjach grzewczych na terenie miasta Warszawy. Apelujemy o ograniczenia ruchu pojazdów spalinowych oraz wymianę wszystkich autobusów na oparte na napędzie elektrycznym/wodorowym do 2022 roku.
Zwracamy się o sprawiedliwą społecznie zmianę źródeł energii.

Mamy prawo oddychać czystym powietrzem!

Dlaczego to jest ważne?

Czyste powietrze to zdrowie i dłuższe życie wszystkich mieszkańców Warszawy. Ograniczenie zanieczyszczeń przyczyni się do zmniejszenia efektu cieplarnianego i ochrony środowiska naturalnego.

Obecnie w zależności od epizodu smogu i dzielnicy miasta udział emisji zanieczyszczeń pochodzących ze spalania niskiej jakości paliw stałych może wynosić od 30 do 80%, a transportu od 30 do 70%.

Każdego roku warszawiak oddychając przeciętnie dwie godziny dziennie miejskim powietrzem wypala rocznie równowartość ponad 1200 papierosów. W samej Warszawie leczenie skutków zanieczyszczenia powietrza to koszt rzędu 6 mld złotych rocznie (a zatem więcej niż koszt budowy środkowego odcinka II linii metra).

Smog powoduje wiele poważnych schorzeń:
- Choroby układu oddechowego (w tym np.: rak płuc, astmę, alergie oddechowe, infekcje i stany zapalne dróg oddechowych, idiopatyczne włóknienie płuc, zatorowość płucną, przewlekłą obturacyjną chorobę płuc (POChP).
- Choroby układu krążenia (destabilizacja całego układu, w tym np.: nadciśnienie tętnicze, choroba niedokrwienna serca, zaburzenia w przepływie krwi przez mózg, zawały serca, udar mózgu).
- Choroby onkologiczne (w tym rak płuc).

W Warszawie z powodu smogu przedwcześnie umiera rocznie – ok. 3 tys. osób. To więcej niż ginie w wypadkach samochodowych w całym kraju!
To musi się zmienić !
Warszawa potrzebuje oddechu pełną piersią !

Według szóstego raportu IPCC (ang. Intergovernmental Panel on Climate Change), zatrzymanie globalnego ocieplenia na poziomie 1,5°C będzie wymagać szybkich, dalekosiężnych i bezprecedensowych zmian we wszystkich dziedzinach. Wypadkowe emisje dwutlenku węgla związane z działalnością człowieka (tzw. „emisje netto”) będą musiały do 2030 roku spaść o 45% (względem wartości z 2010) a do 2050 – do zera.
Obecnie nie robimy nic, aby powstrzymać zmiany klimatu. To musi się zmienić !

Powody złożenia podpisu

• Świeże powietrze jest podstawą naszego życia i zdrowia. Sama mam kłopoty z oddychaniem (pochp), więc jest to dla mnie bardzo ważne.

Aktualizacje

2019-03-03 16:17:38 +0100