Do: Prezydent Miasta Stołecznego Warszawy, Pan Rafał Trzaskowski

Narodowe duszenie Warszawy? Nie, dziękuję!

Masowy wjazd samochodów do centrum Warszawy 11 listopada może fatalnie odbić się na naszym zdrowiu oraz jakości powietrza w naszym mieście. Dlatego apelujemy o szczególnie dbałe monitorowanie jakości powietrza i przyczyn jego ewentualnego pogorszenia w centrum Warszawy 11 listopada 2020 roku. W przypadku znacznego pogorszenia się jakości powietrza tego dnia oczekujemy zdecydowanych działań ze strony Miasta.

Nasz apel ma związek ze skrajnie nieodpowiedzialną i szkodliwą akcją przygotowywaną przez Stowarzyszenie “Marsz Niepodległości”. Organizator cyklicznego wydarzenia, jakim jest marsz narodowy 8 listopada 2020 roku w oświadczeniu Zarządu Stowarzyszenia “Marsz Niepodległości” nawołuje:

“Zapraszamy wszystkich Polaków do tego, aby przyjechać do Warszawy na rondo Dmowskiego samochodami i motocyklami’, natomiast jeden z członków tego zarządu dodatkowo osobiście na Twitterze nawołuje do przyjazdu pojazdami do centrum Warszawy (8 listopada, 11:35 pm konto @RBakiewicz).

Jeżeli ktoś nawołuje wszystkich mieszkańców i wszystkie mieszkanki Polski do masowego przyjazdu samochodami i motocyklami w jedno konkretne miejsce do centrum gęsto zabudowanego miasta, jakim jest Warszawa, naraża osoby mieszkające w pobliżu na utratę zdrowia, a w przypadku obecnie szalejącej pandemii nawet życia.

Żądamy rzetelnego monitorowania poziomu i przyczyn zanieczyszczenia powietrza w centrum Warszawy 11 listopada 2020 roku. W razie znacznego pogorszenia jakości powietrza w centrum Warszawy wzywamy, żeby miasto podjęło natychmiastowe kroki zmierzające do pociągnięcia Roberta Bąkiewicza, jak i całego Zarządu Stowarzyszenia “Marsz Niepodległości” do odpowiedzialności prawnej.

Warszawę dusi smog, jesteśmy w kleszczach koronawirusa. Kwestia smogu i zanieczyszczenia powietrza są w Warszawie realnymi problemami, które dodatkowo negatywnie wpływają na to, jak nasze organizmy poradzą sobie z infekcją wirusa Sars-Cov-2 i czy na niego umrzemy. Znaczny wzrost spalin i zanieczyszczenie powietrza, którego możemy oczekiwać 11 listopada, będzie związane z tą szkodliwą dla zdrowia i życia ludzi pustą w przekazie akcją.

Warszawa, Polska

Powody złożenia podpisu

• Ilość zachorowań na Covid i gorszy przebieg tej choroby ma związek z zanieczyszczeniem powietrza. Teraz, przy wzroście zachorowań i zgonów, pozwolenie na przyjazd aut z całej Polski, co od razu pogorszy jakość powietrza w Warszawie jest niestosowne i będzie kosztowało zdrowie i życie wielu osób.

2020-11-09 22:46:14 +0100

2020-11-09 19:28:18 +0100