Do: Beata Szydło, Prezes Rady Ministrów, do wiadomości: Mariusz Błaszczak, Minister Spraw Wewnętrznych i Administacji

Nie zgadzamy się na niszczenie Przystanku Woodstock!

PiS rękoma Mariusza Błaszczaka wytacza ciężkie działa, aby zaatakować Przystanek Woodstock: strach przed terroryzmem i rasizm [1]. Chce zniszczyć jedną największych na świecie imprez, jednoczących setki tysięcy osób w przesłaniu wolności i pokoju, w imię propagandy strachu i nienawiści?

Rząd z powodzeniem zapewnił bezpieczeństwo Światowym Dniom Młodzieży. Zamiast na partyjnych stronach szczuć na migrantów i muzułmanów powinien po prostu zapewnić bezpieczeństwo młodym ludziom z całej Polski. Dla większości z nich to wyjątkowe przeżycie, na które czekają cały rok. Dla wielu – jedyna szansa na kontakt z kulturą, darmowe koncerty, wykłady, spotkania. Poprzednie lata owocnej współpracy między policją a organizatorami pokazują, że jest to możliwe.

Nie zgadzamy się na niszczenie Przystanku Woodstock, który bawił i wychował już kilka pokoleń w duchu wartości takich jak miłość, przyjaźń i muzyka. Mamy dość wykorzystywania polityki do niszczenia tego, co w Polsce się udało i z czego wszyscy możemy być dumne i dumni.

[1] RMF.FM: Woodstock się nie odbędzie? PiS chce zablokowania festiwalu, 8.06.2017

Szef MSWiA stwierdził, że jeśli chodzi o względy bezpieczeństwa na festiwalu Woodstock „w tym roku opinia policji ws. będzie negatywna". Dodał, że chodzi o względy bezpieczeństwa związane m.in. z zagrożeniem terrorystycznym.

Jednocześnie Błaszczak natychmiast podał powód tej decyzji, czyli niechęć do organizatora Woodstocku Jurka Owsiaka. – Jurek Owsiak i WOŚP, które organizują imprezę „są wyraźnie związane z totalną opozycją” – stwierdził i dodał, że jego zdaniem, co jego zdaniem przełożyło się na zeszłoroczne protesty ws. decyzji policji.

Zaraz za naszą zachodnią granicą są uchodźcy. Niemcy rozlokowali ich również w tym rejonie – oznajmił Mariusz Błaszczak, kiedy rozmawiał w Radiu Zet o tegorocznym Woodstocku. – Doświadczenia z poprzednich lat mówią o przypadkach zgonów na Przystanku Woodstock – powiedział polityk PiS, a jego wypowiedź błyskawicznie pojawiła się w ogólnopolskich mediach. Stanowisko ministra w sprawie przeprowadzenia imprezy wydaje się być jasne.

Za: Newsweek: Błaszczak straszy terrorystami na Woodstocku. I dodaje: Owsiak to totalna opozycja, 07.06.2017; Fakt: Rozgryzamy chytry plan PiS na pogrzebanie Woodstocku!, 13.06.2017

Zdjęcie: Ralf Lotys (Sicherlich) / Creative Commons Attribution 3.0 Unported / Wikipedia

2017-07-03 14:02:24 +0200

Śledztwo w sprawie organizacji Przystanku Woodstock przedłużone. Prokuratura dokładnie prześwietla festiwal; http://lubuskie.onet.pl/sledztwo-w-sprawie-organizacji-przystanku-woodstock-przedluzone-prokuratura-dokladnie/mpmb0zp