Do: Posłowie opozycji parlamentarnej (PO, Nowoczesnej i PSL)

OPOZYCJO, WYRAŹ SZACUNEK DLA RZECZNIKA I OBYWATELI!

Szanowni Państwo,

W piątek 15 września Rzecznik Praw Obywatelskich dr Adam Bodnar przedstawił w Sejmie "Informację o działalności Rzecznika Praw Obywatelskich oraz o stanie przestrzegania wolności i praw człowieka i obywatela w roku 2016". Media obiegły zdjęcia, na których widać pustą salę posiedzeń podczas wystąpienia Rzecznika.

Nieobecność zdecydowanej większości posłanek i posłów opozycji uważamy za wyraz zdumiewającego braku szacunku dla Rzecznika, praw, na których straży stoi Rzecznik, oraz nas, obywateli. Nieobecność opozycji jest tym bardziej dotkliwa, że RPO jest ostatnio po raz kolejny atakowany przez partię rządzącą.

Po zamachu rządzących na Trybunał Konstytucyjny RPO pozostaje jedną z ostatnich instytucji stojących na straży praw zapisanych w ustawie zasadniczej. Uważamy, że z tych zadań Adam Bodnar wywiązuje się znakomicie.

Domagamy się:
1. Podania powodów nieobecności posłanek i posłów.
2. Poważnego podejścia do obowiązków poselskich w przyszłości.

Rzecznik Praw Obywatelskich broni naszych praw. Broni praw najsłabszych: bezdomnych, niepełnosprawnych. To o nich mówił w Sejmie w piątek 15 września. Dlaczego jego głos został zlekceważony przez posłanki i posłów, którzy reprezentują nas w Sejmie? Dlaczego nie wysłuchali jego wystąpienia?

2017-09-21 15:13:54 +0200

2017-09-21 12:25:10 +0200