Do: Rząd

Polacy powinni oddychać czystym powietrzem!

Szanowna Pani Premier,
Ostatnie dni po raz kolejny pokazały jak groźny jest brak działań wobec zanieczyszczeń i ignorowanie ekologii. W wielu miastach przekroczone zostały dopuszczalne normy, nawet trzydziestokrotnie! Zostały zamknięte szkoły. Problem zanieczyszczonego powietrza jest problemem ogólnopolskim i od wielu lat nie są rozwiązane nawet podstawowe kwestie.
Dlatego zwracamy się do Pani o podjęcie następujących działań:
1. Wprowadzenia rozporządzenia określającego czym możemy palić w sektorze komunalno-bytowym. Musi ono obejmować zakaz sprzedaży mułów węglowych, flotokoncentratów, zanieczyszczonych surowców energetycznych i innych odpadów węglowych dla odbiorców indywidualnych. To jedno rozporządzenie, może ograniczyć olbrzymią ilość niskiej emisji.
2. Żądamy od ministra środowiska obniżenia progów alarmowych z 300 mikrogramów na metr sześcienny do maksymalnie 100 µg/m³ jak u naszych sąsiadów. Utrzymywanie wysokich progów, to brak ostrzeżeń dla tysięcy Polaków.
3. Domagamy się stałego informowania w mediach publicznych w województwach i poszczególnych gminach o prognozach związanych z zanieczyszczonym powietrzem – również poprzez publiczne radio i telewizję. Wcześniejsze ostrzeżenie osób z problemami kardiologicznymi, chorobami układu oddechowego, dzieci i seniorów – osób najbardziej narażonych pozwoli wielu z nich uchronić zdrowie a bywa, że i życie.
4. Wprowadzenia strategii ograniczenia emisji na poziomie ogólnopolskim zawierającej takie elementy jak:
a) Przyspieszenie wprowadzenia obowiązku poprawienia efektywności energetycznej nowych budynków, ustanowienie norm efektywności energetycznej oraz programu dla budynków zamieszkałych, które powinny być sukcesywnie ocieplane wraz z konieczną wymianą źródeł ciepła na niskoemisyjne.
b) odejście od skandalicznego utrzymywania braku norm emisji dla urządzeń grzewczych w sektorze komunalno-bytowym na paliwa stałe. Sprzedawane w Polsce piece i kominki na węgiel i drewno muszą mieć normy emisyjne co najmniej V klasy.
c) Wprowadzenie ułatwień prawnych i środków dla samorządów poprawiających jakość powietrza poprzez rozwój taniego, dostępnego, ekologicznego transportu szczególnie w zagęszczonych centrach miast oraz prowadzenie polityki nasadzeń drzew i roślin.
d) Zabezpieczenia prawno-finansowe dla osób dotkniętych problemem ubóstwa energetycznego, które umożliwiom tym osobom korzystanie z niskoemisyjnego ogrzewania.
e) Wprowadzenia postulatów niskoemisyjnych dla przeprowadzenia transformacji energetycznej i transportowej, w ciągu maksymalnie 35 lat.
Wdrożenie takiej strategii ułatwi przeprowadzenie niezbędnych zmian. Jej brak może spowodować, że niezbędne zmiany zostaną wykonane tylko częściowo i nieodpowiednio.

Ten apel jest ważny dla każdego Polaka mieszkającego w Polsce! Życie w mieście to wypalenie 4-15 papierosów dziennie przez każdą osobę, nawet dzieci. Mieszkanie w miastach to około 20 miesięcy życia krócej z powodu chorób wywoływanych powietrzem o fatalnej jakości.

Dlatego prosimy o podpisanie tego apelu i rozpowszechnienie go dalej.

Za pomoc dziękuję w imieniu kampanii Polska Oddycha.

Sposób dostarczania

Żyjemy w świecie elektronicznym. Petycja zostanie wysłana mailem.
Kiedy będziemy ją wysyłać zaprosimy media i jeśli tylko będą zainteresowane, to zorganizujemy konferencję prasową.

Powody złożenia podpisu

• Nie jestem Polakiem ale mieszkam w Polsce, tak jak każdy Polak, chcę oddychać czystego powietrza. To co się stało kilka dni temu z takim poziomem smogu nie powinno się zdarzyć, nigdy!
  • Rzad powinien wziac pod uwage ekologiczne rozwiazania, wzorowac sie na skandynawii,zrodlach odnawialnych, gdyz tam nie ma zadnego problemu,tam przetwarza sie zywnosc ktora wyrzucamy do kosza po spozyciu na bio paliwo do autobusow, stworzyc kampanie uswiadamiajaca jak palic i czym palic w piecach,zmodernizowac je,kopalnie wegla nie maja nic wspolnego z czystym srodowiskiem, przyszloscia i ekologia, czas wszystkie zamknac a tych ludzi przekwalifikowac i isc w strone zrodel odnawialnych.
  • Chcę oddychać! Chcę, żeby moje dziecko zdrowo oddychało!!! Żebyśmy wszyscy mogli normalnie oddychać !!!!!

2017-01-12 09:50:51 +0100

2017-01-11 10:23:10 +0100