Do: Do Sejmu RP, do Członków partii PO, PSL i Nowoczesna

Protest ws uchwały Sejmu RP dot. Brygady Świętokrzyskiej

Ze zgnębieniem, ale też z odruchem sprzeciwu i gniewu przyjmujemy do wiadomości, że Sejm Polski przyjął przez aklamację (!) uchwałę o uczczeniu Narodowych Sił Zbrojnych, a szczególnie Brygady Świętokrzyskiej.

Brygada Świętokrzyska NSZ w j a w n y sposób współpracowała z Niemcami. Oficerem do zadań specjalnych w tej jednostce był kpt. Hubert Jura o pseudonimie „Tom”, współpracownik Gestapo, na którego wyrok śmierci wydało i AK i s a m o NSZ. Brygada nie zajmowała się walką z okupantem, ale z Armią Ludową, przy czym jeńców z tej formacji przekazywano Niemcom. Walczyła też z innymi formacjami o charakterze bardziej lewicowym. Np. z Batalionami Chłopskimi.

Brygada świętokrzyska, zgodnie z ideologią NSZ, lecz jeszcze gorliwiej, spowodowała śmierć wielu Żydów, Żydówek i żydowskich dzieci ukrywających się w lasach i ludzi, którzy udzielali im schronienia. Członkowie Brygady denuncjowali Żydów lub sami ich zabijali.

Pod koniec wojny wraz z Wermachtem wycofali się na zachód. W 1945 roku zastępca dowódcy Brygady Władysław Marcinkowski, „Jaxa”, brał udział w zjeździe europejskich faszystów, którzy mieli w przyszłych latach działać pod patronatem Niemiec hitlerowskich. Historia potoczyła się inaczej.
Brygada wyzwoliła nieduży obóz koncentracyjny, lecz było to działanie podjęte kiedy klęska Niemiec hitlerowskich była bliska, i wygląda jak jedyna akcja Brygady po stronie Aliantów , a raczej jak zapewnianie sobie, wobec klęski Niemiec, jakiejś postaci alibi.

Jeśli Sejm Polski przyjmuje taką uchwałę, zachodzi pytanie, adresowane do PO, PSL i Nowoczesnej, czy w ramach polityki historycznej i te partie „przepisują” Polskę z koalicji antyhitlerowskiej do obozu pro-hitlerowskiego? Oto Polska czci skrajnie faszystowską formację. Nam myśl taka jest wstrętna.

Apelujemy do wszystkich ludzi, którzy nie żywią sympatii do takiej myśli o aktywny sprzeciw.

Dlaczego to jest ważne?

Stowarzyszenie przeciw Antysemityzmowi i Ksenofobii Otwarta Rzeczpospolita wzywa organizacje pozarządowe i wszystkich ludzi, którzy nie żywią sympatii do myśli zawartej w uchwale Sejmu RP do przyłączenia się do listu sprzeciwu zainicjowanego przez Bożenę Keff i Paulę Sawicką.

Powody złożenia podpisu

• Przyjęcie tej uchwały przez aklamację jest dla mnie niewytłumaczalne. Czy "opozycja" wie co przegłosowała?
  • Ku przestrodze
  • Hańba. Jeśli chodzi o PiS wpisuje się w propagowanie ślepego nacjonalizmu. Jeśli chodzi o opozycję, to nie wiem, bezmyślność to, czy brak odwagi, żeby nacjonalizmowi powiedzieć "nie".

Aktualizacje

2017-09-21 13:10:19 +0200