Do: Prezydent Miasta Elblaga

Walczmy ze smogiem w Elblagu

Szanowny Panie Prezydencie Elbląga,
proszę o rozpoczęcie akcji walki ze smogiem, poprzez likwidację pieców opalanych węglem oraz a podłączanie budynków do miejskiej sieci ciepłowniczej. W związku z tym, że w starych budynkach mieszkają zazwyczaj mieszkańcy o niskich dochodach, wnoszę o zarezerwowanie w budżecie miasta, środków finansowych na ten cel!

W domach komunalnych i domkach mieszkają zazwyczaj lokatorzy o niskich dochodach. W związku z tym, często pala w piecach, tym co mają. Pomoc MOPSu jest tak mała, ze zmuszeni sa do palenia czymkolwiek co sie spala. To powoduje emisję trujacych związków do atmosfery. Biorąc pod uwagę, na szkodliwość smogu szczególnie dla dzieci, podłączenie do sieci ciepłowniczej, wyeliminuje część szkodliwych substancji wydalajacych sie razem z dymem i zaowocuje poprawa stanu zdrowia mieszkańców, szczególnie dzieci. Zmniejszy to ilość zachorowań. W związku z tym, proszę o radnych o poparcie mojego apelu!

Elbląg, Polska