Do: Zarząd Województwa Małopolskiego: Witold Kozłowski, Łukasz Smółka, Józef Gawron, Marta Malec-Lech, Iwona Gibas

MUREM ZA SŁOWAKIEM

17 lipca Zarząd Województwa Małopolskiego ogłosił konkurs na dyrektora Teatru im. Juliusza Słowackiego w Krakowie. Ignorując zdanie zespołu Teatru, który murem stoi za swoim dyrektorem, Krzysztofem Głuchowskim. Ignorując pisma Unii Polskich Teatrów, Stowarzyszenia Dyrektorów Teatrów, Związku Zawodowego Aktorów Polskich, Gildii Polskich Reżyserów i Reżyserek Teatralnych. Ignorując słowa wsparcia płynące do nas z teatrów z całej Polski, od artystów, autorytetów, wreszcie od tysięcy naszych wspaniałych widzów. Wszyscy oni uważają, że nasz Teatr jest w świetnej kondycji artystyczno-organizacyjnej i że zmienianie teraz dyrektora będzie działaniem destrukcyjnym dla tego, co udało nam się przez ostatnich siedem lat pod dyrekcją Krzysztofa Głuchowskiego stworzyć.
My mamy już swojego kandydata - Krzysztofa Głuchowskiego.
Potrzebujemy transparentnego konkursu, otwartej formuły, możliwości zadawania pytań kandydatom przez zespół, pracowników i widzów.
Petycja to żądanie społeczności wobec zarządu o jawność procesu wyboru na każdym etapie konkursu. My nie mamy nic do ukrycia.

Procedura konkursowa trwa i trwać będzie w najgorętszym momencie jesiennej kampanii wyborczej. Dodatkowo już od ponad 500 dni trwa bezprawna i mająca znamiona mobbingu procedura odwołania Krzysztofa Głuchowskiego z funkcji dyrektora naszego Teatru. Marszałek Witold Kozłowski twierdzi, że „priorytetem dla organizatora jest sprawne funkcjonowanie jednostki”, wierzy, że „przyjęte rozwiązanie przyczyni się do dalszego rozwoju Teatru im. Juliusza Słowackiego w Krakowie” i twierdzi, że Krzysztof Głuchowski może wystartować w ogłoszonym właśnie konkursie. Może. I wystartuje. Ale jaki będzie ten konkurs, skoro jego organizatorzy od ponad półtora roku próbują odwołać obecnego dyrektora? Czy będzie on merytoryczny i wolny od osobistych niechęci i politycznych nacisków? Niestety w tych okolicznościach uważamy, że nie. I każdy inny kandydat składający swoją aplikację w tym konkursie powinien zdawać sobie sprawę z okoliczności tego konkursu oraz z tego, że zespół Teatru i polskie środowisko teatralne wspiera jednego kandydata, Krzysztofa Głuchowskiego.

My, zespół Teatru im. Juliusza Słowackiego w Krakowie, chcemy pracować, tworzyć, grać, a nie protestować. Ale czujemy, że za chwilę nie będziemy mogli pracować, tworzyć i grać w wolnym i otwartym teatrze, jaki współtworzymy. Dlatego protestujemy. I będziemy protestować. Aż do zwycięstwa. Bo walczymy nie o fotel dyrektora dla Krzysztofa Głuchowskiego, ale o nas wszystkich, o bezpieczeństwo i stabilizację dla ponad dwustu pracowników Teatru, o nasz teatr – otwarty, wolny i empatyczny, rozwijający się dalej w kierunku, jaki obraliśmy wspólnie w 2016 roku.

Dlatego prosimy Was wszystkich o pomoc. O wspieranie nas w tej trudnej sytuacji. Bądźcie z nami. Podpiszcie naszą petycję o pozostawienie Krzysztofa Głuchowskiego jako naszego dyrektora na kolejne pięć sezonów artystycznych. Bądźcie z nami na spektaklach, spotkaniach. Razem zróbmy coś, co by od nas zależało, zważywszy, że dzieje się tak dużo, co nie zależy od nikogo. Dość ciemności już!

Zespół Teatru im. Juliusza Słowackiego w Krakowie

#muremzasłowakiem #teatrjestnasz #zwyciężymy