Do: ZARZĄD KKS LECH POZNAŃ, APCOA PARKING POLSKA

NIE dla wiecu Konfederacji pod stadionem w Poznaniu!

My, osoby mieszkające w Poznaniu, a także wszystkie osoby uznające prawo do wolności od nienawiści w przestrzeni publicznej, sprzeciwiamy się organizacji wiecu Konfederacji na parkingu pod Stadionem Miejskim w Poznaniu.

Oczekujemy, że wzorem Międzynarodowych Targów Poznańskich podejmiecie Państwo działania, które zablokują wiec skrajnie prawicowej partii na terenie Kolejorza. Sport powinien łączyć w duchu fair-play, a kibicowanie powinno nieść ze sobą pozytywne emocje, nie strach i przemoc.

Konfederacja promuje tzw. "piątkę Mentzena", czyli "nie dla Żydów, Unii Europejskiej, aborcji, podatków i LGBT+". W Poznaniu i nie tylko jej działacze organizowali akcje pod hasłem "stop ukrainizacji Polski". Takie poglądy nie zasługują na platformę.

Apel ten jest ważny także dlatego, że wokół polskiej piłki nożnej wyrosła "kultura" rasizmu, ksenofobii, homo- i transfobii oraz agresji. Jedną z naczelnych zasad sportu jest fair-play, a nienawiść i przemoc są jej jawnym i rażącym zaprzeczeniem. Konfederacja doskonale zdaje sobie z tego sprawę, dlatego jednym z jej targetów są tzw. "kibole", o czym świadczą m. in. zbiórki podpisów przed meczami piłkarskimi.

Oczekujemy, że staniecie Państwo na wysokości zadania nie tylko ze względu na dobro wspólne, jakim jest przestrzeń wolna od mowy nienawiści, lecz także przez wzgląd na dobre imię klubu.

Razem dajmy odpór nienawiści!

Poznań niejednokrotnie pokazał, że nie chce u siebie nienawiści. Już wcześniej wiele lokali odmawiało organizacji "Piwa z Mentzenem", nie chcąc mieć takiej osoby z takimi poglądami za gościa. Podobnie MTP odmówiło organizacji wiecu Konfederacji.

Ponadto uważamy, że klub sportowy powinien unikać skojarzeń z partiami politycznymi, a zwłaszcza z tymi głoszącymi poglądy godzące w konstytucyjną godność każdej osoby.

Poznań, Polska

2023-09-13 14:27:06 +0200