Do: Wszyscy młodzi aktywiści i aktywistki klimatyczni, Ostatnie Pokolenie

Solidarność z atakowanymi młodymi aktywistami klimatycznymi

W obliczu bezprecedensowych ataków hejterskch oraz gróźb karalnych kierowanych w ostatnim czasie, wobec aktywistów klimatycznych, wyrażamy solidarność z atakowanymi.

Nie możemy pozostać obojętni. Morderstwo prezydenta Adamowicza pokazało nam, do czego prowadzi przyzwolenie na mowę nienawiści.

Wspieramy ich i żądamy zaprzestania hejtu oraz ukarania osób go rozkręcających.

W ostatnim czasie ataki kierowane są szczególnie wobec młodych osób z organizacji „Ostatnie pokolenie”. Poseł Konfederacji Ryszard Wilk opublikował film jawnie nawołujący do strzelania do aktywistów klimatycznych. Teraz dołączył do niego tygodnik Polityka publikujący „satyryczny” obrazek nawiązujący do wpisu posła, przedstawiający równie brutalną wizję morderstwa młodych aktywistów z organizacji Ostatnie Pokolenie.

Można nie zgadzać się metodami, po jakie sięgają aktywiści Ostatniego Pokolenia lub innych organizacji. Życzenie im śmierci i inspirowanie do morderstwa jest jednak przekroczeniem wszelkich granic. Nie godzimy się na to i nie będziemy biernie patrzeć jak hejt i „satyra” zamienia się w rzeczywistość i zginą niewinni, młodzi ludzie.

W tym apelu solidaryzujemy się z młodymi aktywistami walczącymi desperacko o należytą uwagę w kwestiach dostrzeżenia zmian klimatycznych i podejmowania RZECZYWISTYCH DZIAŁAŃ PRZEZ PAŃSTWA I ICH RZĄDY ORAZ Społeczność MIĘDZYNARODOWĄ.

Klimat ocieplił się już o prawie 1,5 stopnia. Europa i Polska ocieplają się jeszcze szybciej. Tymczasem emisje CO2 oraz konsumpcja, która je napędza, tylko rosną. Pogłębia się kryzys ekologiczny a reformy, które mogą go mitygować, są wyrzucane do kosza przez populistów! Wraz z kryzysem klimatycznym pogłębiają się nierówności ekonomiczne. Fala hejtu, o której mówimy, jest zaś jednym z objawów kryzysu społecznego.

2024-04-27 22:12:34 +0200

2024-04-27 19:56:11 +0200