Do: Minister Sprawiedliwości, Prawo i Sprawiedliwość, Prezydent RP, Sejm RP, Parlament Europejski, Komisja Europejska

#StopPrześladowaniuSędziów

Szanowni Państwo,

jako obywatel/ka Rzeczypospolitej Polskiej, kategorycznie sprzeciwiam się wszelkim formom represji i prześladowań, z którymi spotykają się polscy sędziowie stający na straży praworządności i ustrojowego porządku.

Domagam się zaprzestania nękania sędziów, którzy działają zgodnie z obowiązującym prawem krajowym i międzynarodowym, za co spotykają ich niewyobrażalne szykany ze strony PIS oraz podległych im przedstawicieli wymiaru sprawiedliwości.

W szczególności domagam się zaprzestania stosowania poniższych szykan w stosunku do niewygodnych władzy sędziów:

- systemowego prześladowania;
- nękania prawem, w tym degradacji stanowisk, bezprawnego odwoływania z funkcji i bezprawnego przenoszenia do orzekania w innych sądach, kontroli orzecznictwa;
- ataków najwyższych przedstawicieli władz na poszczególnych sędziów;
- wykorzystywania mediów tzw. "publicznych" do szkalowania sędziów i prowadzenia przeciwko nim negatywnych kampanii propagandowych;
- ataków na członków ich rodzin;
- wykorzystywania prokuratury do zastraszania sędziów i ich rodzin, czy - jak w ujawnionym ostatnio przypadku Marty Kasprowicz objętej tzw. "aresztem wydobywczym" - do zmuszania do "donoszenia" na konkretnych sędziów;
- zaprzestania stosowania języka nienawiści przez najwyższych przedstawicieli władz RP, np. nazywania sędziów "nadzwyczajną kastą", "złodziejami" czy "komunistami" oraz podjęcia konkretnych działań w celu eliminowania języka nienawiści z mediów społecznościowych i mediów publicznych, które nakręcają spiralę nienawiści i w konsekwencji prowadzą do naruszenia praw oraz dobrego imienia sędziów;
- wykorzystywania CBA oraz organów kontroli skarbowej do przeprowadzania kontroli majątkowych sędziów i członków ich rodzin;
- nękania sędziów w pracy przez prezesów sądów mianowanych przez Zbigniewa Ziobrę, w tym kontroli orzecznictwa bez wiedzy sędziego, odbieranie asystentów, zwiększanie ilości spraw w referatach, a następnie ścigania sędziów za powstałe rzekomo przewlekłości;
- nękania sędziów przez Rzecznika Dyscyplinarnego za publiczne wypowiedzi, artykuły/wywiady w prasie oraz raporty i sprawozdania krytykujące tzw. "dobrą zmianę" w sądownictwie.

Domagam się również:

- przeprowadzenia rzetelnego dochodzenia w tzw. "aferze Piebiaka" i powołania niezależnej komisji śledczej w celu ustalenia sprawców oszczerczej kampanii przeciwko sędziom krytykującym tzw. "dobrą zmianę" w polskim sądownictwie;
- poddania każdego projektu ustaw reformujących sądownictwo szerokim konsultacjom środowisk eksperckich oraz przeprowadzania reformy zgodnie z Konstytucją RP, oraz obowiązującymi Polskę przepisami umów międzynarodowych;
- przywrócenia do orzekania sędziego Sądu Okręgowego w Olsztynie Pawła Juszczyszyna;
- ujawnienia list poparcia do KRS, do czego rząd polski został zobligowany przez NSA i TSUE;
- bezwzględnego stosowania się do przepisów Konstytucji oraz prawa międzynarodowego, do czego obligują Polskę traktaty międzynarodowe.

Zrealizowanie przez rząd RP powyższych żądań obywatelskich jest niezbędne do przywrócenia praworządności i w pełni demokratycznego państwa Prawa zgodnego z zasadami opisanymi w ustawie zasadniczej Rzeczypospolitej Polskiej oraz traktatach międzynarodowych.
Praworządność oraz trójpodział niezależnych od siebie władz opisany w Konstytucji, są niezbędne do zagwarantowania obywatelom wolności i pełni praw, których będą mogli dochodzić w rzetelnych procesach przed niezawisłym, nieupolitycznionym sądem.

2019-12-17 09:51:12 +0100

2019-12-17 08:10:52 +0100