Do: Pan Rafał Trzaskowski, Prezydent m. st. Warszawy

Warszawa naprawdę dla wszystkich - apel o utrzymanie obniżki czynszu dla Fundacji Ocalenie

Ta kampania została zakończona.

AKTUALIZACJA 12.04.2019
Drogie i drodzy,
Wczoraj wieczorem dotarła do nas informacja, że Zarząd Dzielnicy Śródmieście podjął decyzję o utrzymaniu w roku 2019 obniżki czynszu za najem lokalu przy Kruczej 6/14a, w którym pracujemy. To oznacza, że nasza petycja osiągnęła swój cel! Bardzo Wam dziękujemy za złożone podpisy i okazane wsparcie. Działamy dalej!

Szanowny Panie Prezydencie,

Tak jak Pan wierzymy, że Warszawa powinna być dla wszystkich. Dlatego zwracamy się do Pana z prośbą o pomoc w zmianie decyzji dotyczącej wysokości czynszu płaconego miastu przez Fundację Ocalenie. Bez zgody na obniżkę czynszu na miejski lokal, w którym obecnie realizujemy ważną i potrzebną społecznie działalność, stoimy przed decyzją o odcięciu od pomocy setek mieszkanek i mieszkańców Warszawy.

Od kilkunastu lat Fundacja Ocalenie pomaga mieszkańcom i mieszkankom Warszawy - uchodźcom i uchodźczyniom, imigrantom i imigrantkom, repatriantom i repatriantkom, dla których nasze miasto stało się nowym domem.
Trzon działalności naszej fundacji to działania edukacyjne, socjalno-pomocowe i integracyjne. Z naszej pomocy korzysta bezpośrednio i pośrednio ok. 3000 osób rocznie. Cudzoziemcy i cudzoziemki, których z roku na rok w Warszawie przybywa, mogą otrzymać od nas pomoc prawną, psychologiczną, psychoterapeutyczną. Szukamy mieszkań i pracy, pomagamy zorientować się w gąszczu przepisów administracyjnych, zapisujemy dzieci do warszawskich szkół i przedszkoli. Uczymy języka polskiego (3 razy w roku startuje 35-45 grup zajęciowych), wspieramy dzieci uchodźcze w nauce. Często jesteśmy ostatnią deską ratunku dla osób w kryzysie bezdomności, ofiar przestępstw z nienawiści, ofiar przemocy w rodzinie, rodzin zagrożonych deportacją.

Do prowadzenia działalności tego rodzaju konieczny jest odpowiedni lokal. Powinien on znajdować się w centrum miasta, tak aby mogli z niego łatwo korzystać mieszkańcy wszystkich dzielnic, a także ludzie dojeżdżający spoza miasta - np. z ośrodków dla uchodźców usytuowanych w pobliżu Warszawy. W związku z rozwojem prowadzonej przez nas działalności, od 2004 roku sukcesywnie zmienialiśmy siedziby na większe. Od listopada 2016 roku wynajmujemy należący do miasta lokal przy ul. Kruczej 6/14a, który obsługuje rocznie tysiące osób w potrzebie. Aby przystosować lokal do naszej działalności, wydaliśmy ponad 20 000 złotych na prace remontowe i adaptacyjne.

We wspomnianym lokalu Fundacja Ocalenie realizuje działania zlecone przez Urząd m. st. Warszawy - prowadzi Centrum Pomocy Cudzoziemcom, na który otrzymuje roczną dotację w wysokości 128 900 zł. Jest to kwota istotna w budżecie CPC, ale nie pokrywa kosztów jego działania, które wynoszą ok. 400 000 zł rocznie. Brakujące ok. 300 000 zł Fundacja musi zdobywać z innych źródeł. Jest to szczególnie duże wyzwanie w ostatnich latach, kiedy obecny rząd zablokował dostęp do funduszy unijnych, przeznaczonych na wsparcie migrantów.

Ze względu na realizowanie zadań zleconych przez miasto, Fundacja Ocalenie ma prawo ubiegać się o dodatkową (poza zniżką dla OPP) obniżkę czynszu za zajmowany lokal. Do tej pory, w latach 2017-2018, miasto wydawało zgodę na obniżkę. Niestety, pod koniec lutego 2019 Fundacja otrzymała informację, że wniosek o obniżkę czynszu w roku 2019 został przez Zarząd Dzielnicy Śródmieście rozpatrzony negatywnie, pomimo iż zakres i forma realizowanych działań nie uległy zmianie w stosunku do poprzednich lat, kiedy obniżka była przyznawana.

Czynsz, który Fundacja powinna płacić po odmowie otrzymania zniżki to 10 400 zł miesięcznie, a więc 124 800 zł rocznie - to oznacza, że koszt najmu lokalu, określony przez miasto, jest niewiele niższy od kwoty dotacji, którą Fundacja otrzymuje na prowadzenie Centrum Pomocy Cudzoziemcom.
Ponadto, zgodnie z warunkami przyznanej dotacji, Fundacja na koszty najmu może z tej kwoty przeznaczyć jedynie 48 000 zł - to oznacza, że pozostałe środki na czynsz musi pozyskać z innych źródeł. Fundacja wnioskowała o obniżkę czynszu do poziomu ok. 5700 zł miesięcznie (68 400 zł rocznie) - taki koszt również wiąże się z koniecznością częściowego pokrycia go z innych źródeł, ale jest dla Fundacji do udźwignięcia.
Znalezienie dodatkowych kilkudziesięciu tysięcy złotych rocznie na czynsz będzie się natomiast wiązać z koniecznością ograniczenia działalności i odmawiania pomocy osobom, które naprawdę jej potrzebują.

22 marca 2019 r. Fundacja skierowała pismo do Burmistrza Dzielnicy Śródmieście, pana Krzysztofa Czubaszka, z prośbą o zmianę decyzji o odmowie udzielenia zniżki na lokal. W momencie pisania niniejszego listu pismo pozostawało bez odpowiedzi.

Panie Prezydencie - apelujemy do Pana o zmianę negatywnej decyzji Zarządu Dzielnicy Śródmieście i przyznanie Fundacji Ocalenie obniżki czynszu za zajmowany lokal. Fundacja prowadzi działalność pomocowo-socjalną i edukacyjną na rzecz mieszkańców Warszawy szczególnie narażonych na trudności, wykluczenie, dyskryminację, przemoc. Fundacja nie prowadzi działalności gospodarczej i nie wykorzystuje żadnej części lokalu w celach komercyjnych.

Wierzymy, że zgodnie z hasłem, z którym wygrał Pan wybory - Warszawa dla Wszystkich - spojrzy Pan przychylnie i z odpowiednią wrażliwością na prowadzone przez Fundację Ocalenie działania.

Z poważaniem,

Zarząd, pracownicy i pracowniczki, wolontariuszki i wolontariusze Fundacji Ocalenie
Klienci i klientki Fundacji Ocalenie
Sympatycy i sympatyczki Fundacji Ocalenie

Powody złożenia podpisu

• Uważam, że pomoc potrzebującym jest miarą naszego człowieczeństwa. Nie ma nielegalnych ludzi. Każdy kto potrzebuje pomocy powinien ją otrzymać. Nie jest naszą zasługą, że urodziliśmy się akurat tu, ani niczyją winą nie jest ucieczka przed wojną, niebezpieczeństwem, brakiem szans czy biedą. Możemy pomóc = musimy pomóc.
  • Współpracuję z Fundacją Ocalenie jako wolontariuszka - uczę polskiego i widzę jak ważne jest wsparcie, które otrzymują ludzie, dla których Warszawa ma stac się nowym domem. Bez Fundacji będzie gorzej im, ale także nam innym mieszkańcom Warszawy. Taka polityka władz miasta jest dla mnie całkowicie niezrozumiała. Przecież to praca w interesie nas wszystkich i "starych" i "nowych" mieszkańców.
  • Ponieważ to ważne miejsce w Warszawie z którego korzysta kilka tysięcy osób rocznie. To miejsce gdzie dzieje się integracja. W interesie miasta jest, aby działało, a środki zamiast na kolosalny czynsz przeznaczalo na działania.

2019-04-04 20:45:08 +0200

2019-04-04 17:30:04 +0200