Do: Prezydent m.st. Warszawy – Rafał Trzaskowski i radni m.st. Warszawy

STOP wycince kolejnych setek drzew na Pradze

Właśnie wstrzymano wycinkę 500 drzew związaną z przebudową Wybrzeża Helskiego.
Domagamy się rezygnacji z wycinki min. 572 kolejnych drzew na Pradze związanej z budową Tramwaju na Gocław.
Przypominamy, że w ramach konsultacji społecznych wypracowano rozwiązanie nazwane ekologicznym tramwajem, który miał jechać po zielonym torze i wciąż tak malowniczo wizualizują go Tramwaje Warszawskie.
Dziś już oficjalnie wiemy, że z powodu bardzo niejasnej sytuacji prawno - własnościowej gruntów potrzebnych do zrealizowania tej inwestycji, planowane jest skorzystanie ze specustawy drogowej. Wraz z tramwajem ma powstać... droga i pętla autobusowa. To oznacza kolejne dziesiątki drzew do wycięcia i urzędnicy nie potrafią jeszcze określić, ile drzew zniknie ostatecznie.
Domagamy się przekierowania sił i środków na transport przyszłości: metro ma szanse rozwiązać problemy komunikacyjne i równocześnie ocalić ostatnie niezabetonowane tereny zielone tej części Warszawy.

Ekologiczne skutki tej inwestycji są przerażające. Jak można się na to decydować w dobie realnego kryzysu klimatycznego?!?
Planowana trasa tramwajowa bezpowrotnie zniszczy historyczny Kanał Wystawowy, który jest akwenem przepływowym, częścią unikalnego systemu łączącego Jezioro Gocławskie z Balatonem oraz zasila Jezioro Kamionkowskie i system zbiorników Parku Skaryszewskiego.
Budowa tramwaju wraz z drogą może unicestwić od 500 do 1000 starych drzew. Nowe nasadzenia przejmą ich funkcje biologiczne najwcześniej za 30 lat.
Tereny - od Wału Miedzeszyńskiego przez Rezerwę, która ciągnie się od Bora Komorowskiego do Trasy Łazienkowskiej, przez Kanałek Wystawowy aż do Parku Skaryszewskiego - to największy obszar zielony tej części Pragi. Tu ma swoje żerowisko, znajdujący się pod ścisłą ochroną, bocian czarny, są kaczki: mandarynka i krzyżówka, jest czapla siwa i sporo innych gatunków ptaków, które uwielbiają ten teren, tak samo jak mieszkańcy.
Gocław, który nie ma swojego parku, dusi się. Park nad Balatonem jest prawie bez drzew, dzieci i osoby starsze nie mogą tam latem spędzić dłuższej chwili.
Drzewa Rezerwy usuwają zanieczyszczenia z powietrza, w tym główne składniki smogu, realnie obniżają temperaturę w mieście, wpływają na zmniejszenie hałasu nawet o 12 DB. Skupiska tych drzew stanowią dobrą izolację akustyczną od hałaśliwej Trasy Łazienkowskiej.
W 2015 roku ratusz obiecał "Milion Drzew dla Warszawy”. Panie Prezydencie, wycinając kolejne stare drzewa, Miasto sprzeniewierza się swoim obietnicom i jawnie szkodzi swoim mieszkańcom, którzy nie mają czym oddychać.
W grudniu Pan Prezydent otrzymał 908 podpisów na papierze pod petycją mieszkańców w tej sprawie. Czas na internet i Twój głos!

Warszawa, Polska

Powody złożenia podpisu

• Zabudowa Gocławia zniszczyła wiele terenów biologicznie czynnych! Zostawcie korytarz życia dla ptaków i mieszkańców!
  • Bo lubię zieleń, a nie beton
  • Nie podoba mi się ta wycinka.

2020-02-06 09:38:19 +0100

2020-02-05 15:12:52 +0100