Do: Pani Hanna Zdanowska Prezydent Miasta Łodzi

Wielkie drzewa wracają do Ogrodów Karskiego!

Domagamy się przesadzania na teren Ogrodów Karskiego wielkich, dorodnych drzew z miejsc, w których planuje się ich wycięcie przy okazji miejskich inwestycji. Natychmiast po zakończeniu inwestycji kolejowej w tym miejscu!

Stare Polesie to obszar o największym deficycie zieleni w Łodzi. My, mieszkanki i mieszkańcy miasta wywalczyliśmy w budżecie obywatelskim utworzenie sporego parku - Ogrodów Karskiego - na jednym z ostatnich gminnych terenów z drzewami w okolicy. Mimo to musieliśmy potem protestować przeciwko planom przeznaczenia ich dużej części pod zabudowę deweloperską. Walczyliśmy skutecznie. Obiecano nam, że na większości terenu Ogrodów powstanie docelowo park pełen zieleni. A nie ma parku bez wysokich drzew.
Obecnie przeprowadzona jest wycinka starych drzew, by oddać tymczasowo teren budowniczym tunelu średnicowego. Wiemy, że ta inwestycja jest ważna, domagamy się jednak dotrzymania danego nam słowa. Chcemy rozwiązania, które nie tylko przywróci Ogrodom Karskiego walory przyrodnicze, ale też będzie okazją do uratowania kolejnych dorodnych drzew, które padłyby przy gminnych inwestycjach.
Domagamy się powrotu wielkich drzew do Ogrodów Karskiego natychmiast po zakończeniu budowy tunelu i stacji!

Fot. Krzysztof

Łódź, Polska

Powody złożenia podpisu

• Polecam wyniki badań Profesora Janusza Hereźniaka sprzed lat ile drzewek posadzic trzeba by zastąpić jedno stare wycięte drzewo np stuletni buk
  • Stare drzewa to cenny skarb. Nie stać nas na ich niszczenie. Chyba już wszyscy wiedzą, jak są dla nas ważne i pożyteczne. Przypominam też, że za najlepsze miejsca do mieszkania uważa się te w pobliżu terenów zielonych. Dlaczego tak beztrosko się je likwiduje?? Często brew woli mieszkańców.
  • Drzewa w miastach są bardzo cenne a deklaracje magistratu nijak się mają do jego decyzji.

2021-01-11 10:32:54 +0100

2021-01-09 08:11:37 +0100