Do: Kandydaci i Kandydatki ubiegający się o głosy mieszkańców w wyborach samorządowych w Lublinie

Postulaty mieszkańców i mieszkanek Lublina przed wyborami samorządowymi

Chcemy, żeby Lublin był miejscem dobrym do życia, zapewniającym możliwości rozwoju i pracy oraz przyjaznym wszystkim mieszkańcom!

Jako mieszkanki i mieszkańcy Lublina, którym nie jest obojętne to, co się w mieście dzieje i w jakim kierunku się zmienia, chcemy Was zapytać, czy w Waszych programach mieszczą się i jakie miejsce zajmują wartości, które nam są bliskie i potrzeby mieszkańców, które my uznajemy za ważne. Prezentujemy postulaty Akcji Wybory Lublin, dotyczące: 1) sprawiedliwości społecznej, 2) demokracji lokalnej, 3) praw człowieka, 4) ochrony środowiska.

Zapoznajcie się z naszymi postulatami, podpiszcie apel, jeżeli się z nimi zgadzacie. Zapraszamy też do zgłaszania własnych pomysłów i współpracy z nami w ich promowaniu.

SPRAWIEDLIWOŚĆ SPOŁECZNA
1. Weryfikacja dotychczasowych efektów i rozwoju miejskiego programu dotyczącego wsparcia seniorów i opiekujących się nimi rodzin,
2. Tworzenie wielorodzinnych budynków seniorskich, z całodobowym dyżurem pielęgniarskim, możliwością wykupu posiłków i pomocą w przypadku zachorowania, gdzie seniorzy mogliby wykupić lub wynająć lokale.
3. Utworzenie Domu Seniora w każdej dzielnicy z zajęciami koordynowanymi przez Miasto, dostosowanymi do różnych zainteresowań i możliwości seniorów.
4. Zapewnienie skutecznego przepływu informacji do wszystkich seniorów o ofercie Miasta oraz organizacji pozarządowych, do nich skierowanej.
DEMOKRACJA LOKALNA
1. Promowanie i wspieranie przez Miasto prowadzenia apolitycznej edukacji obywatelskiej w szkołach.
2. Transparentność polityki finansowej miasta, umożliwiająca mieszkańcom bieżącą ocenę opłacanych przez nich lokalnych polityków oraz urzędników miejskich.
3. Przeciwdziałanie bezsilności i obojętności obywatelskiej dzięki upowszechnianiu mechanizmów udziału obywateli w życiu Lublina (referenda lokalne, konsultacje społeczne, inicjatywa uchwałodawcza dla rad dzielnic).
PRAWA CZŁOWIEKA
1. Stworzenie Lubelskiego Modelu Równego Traktowania obejmującego:
- powołanie miejskiego pełnomocnika ds. mniejszości,
- monitoring przestępstw motywowanych nienawiścią,
- zapobieganie przemocy w szkołach i na ulicach,
- edukację antydyskryminacyjną w szkołach,
- wsparcie organizacyjne i finansowe dla wydarzeń edukacyjnych i społeczno-kulturalnych, przygotowywanych przez lokalne środowiska mniejszościowe - stworzenie placówki interwencyjnej dla osób doświadczających przemocy (a przez to zagrożonych bezdomnością) z powodu trudnej sytuacji rodzinnej, życiowej, bądź wynikającej z orientacji seksualnej lub tożsamości płciowej.
OCHRONA ŚRODOWISKA
1. Przyspieszenie realizacji Programu Ochrony Powietrza, poprzez:
a) stworzenie wymogu wymiany kotłów co w budynkach mieszkalnych i zwiększenie dofinansowania tych działań z funduszy Miasta, w zależności od statusu materialnego właścicieli;
b) promocję i programy wsparcia dla korzystania z odnawialnych źródeł energii;
c) edukację, promocję i wsparcie dla rozwoju transportu przyjaznego środowisku – infrastruktura rowerowa i piesza oraz komunikacja miejska zamiast samochodów osobowych;
2. Opracowanie i wdrożenie skutecznych mechanizmów prawidłowej segregacji odpadów – edukacja i monitoring społeczny na wszystkich etapach, aż do recyklingu.
3. Ochrona i rewitalizacja obszarów cennych przyrodniczo w mieście i udostępnianie ich mieszkańcom.
4. Uwzględnienie we wszystkich realizowanych przez miasto projektach inwestycyjnych priorytetu ochrony już rosnących drzew.

Mamy nadzieję, że nasze postulaty pokażą kandydatom sprawy społecznie istotne, które mogą przesądzić o decyzjach wyborczych Lublinian i Lublinianek. Przede wszystkim liczymy na dyskusję o rozwiązaniach naszych problemów podczas najbliższych czterech lat. Chcemy pokazać politykom, że oprócz zdobywania poparcia, warto także słuchać głosu obywateli. Jeżeli zgadzasz się z naszymi pomysłami, pomóż nam, podpisując nasz apel.

Skontaktuj się z nami klikając w autora kampanii aby skorzystać z formularza kontaktowego. Zachęcamy do osobistego kontaktu. Jeżeli chcesz wziąć udział w spotkaniu z kandydatami i razem z nami przekonać ich do naszych pomysłów, skontaktuj się z autorem tej kampanii.

Podpisując zaznacz, że chcesz zostać z nami w kontakcie. Dla osób, które zgodzą się na przetwarzanie danych do celów tej kampanii, będą rozsyłane informacje o bieżących wynikach naszej pracy oraz całościowe podsumowanie organizowanych przez nas spotkań wyborczych w Lublinie.

Sposób dostarczania

Przed wyborami planujemy:
- umawiać się na spotkania z kandydatami, by prowadzić z nimi bezpośrednią dyskusję;
- uczestniczyć w debatach i spotkaniach organizowanych z udziałem kandydatów;
- przekazywać nasze tematy drogą mailową z wyznaczeniem terminu na odpowiedź;
- szczegółowo informować Lublinian o stosunku kandydatów do przedstawionych im problemów i udzielonych odpowiedziach; brak reakcji też będzie dla nas odpowiedzią!

Lublin, Polska

2018-10-16 13:37:36 +0200